İSTİNYE PARK'A YAPI TATİL..,
Zaptı, bu yazıdan sonra, yapılır mı?
İstinye Park ÇED Süreci tamamlanana kadar ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TURİZM VE KONUT YATIRIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 'nün “İDARİ YAPTIRIM KARAR TUTANAĞI” Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne iletilmiş.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen cevabın son kısmında yer alan;
"Beton santrali kurulması ile ilgili bir açıklama ÇED raporu içinde yar almamakta olup, söz konusu projede ÇED Gereklidir Kararı uyarınca başlayan inşaat çalışmalarının, Bakanlığımızca yürütülenÇED süreci tamamlanana kadar durdurulması hususunda düzenlenen “İdari Yaptırım Karar Tutanağı” İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmiştir."
Bu duruma nasıl gelindi;
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yazışmalarımıza cevap alamayınca, BİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdık.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazıyı yarın, bizzat elden, gereğinin yapılması için Balçova Kaymakamlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne tarafıma yollanan yazıyı olurda onlara ulaşamaz diye elden teslim edeceğim.
Elbet gereği yapılacaktır diye düşünmekteyim.
Önce sorularımızı sonra gelen yanıtı sizlerle paylaşalım.
Sn yetkili
İzmir çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sorduğum soruların cevabını Bakanlığa sormanız gerekmektedir diye bir cevap aldım.
Sorduğum soru
Sn yetkili
İzmir ili Balçova ilçesinde yapımı süren İSTİNYE PARK inşaat alanında;
1-Beton Santralı hangi yasa ve yönetmeliğe göre kuruldu?
2-İl Müdürlüğünüzün bilgisi dahilinde mi?
3-ÇED Değerlendirme toplantısının neticesi ne oldu?
gelen cevap;
Sayın İlgili,
Şikayetinize konu beton santrali ile ilgili Müdürlüğümüzde değerlendirme süreci devam etmekte olup süreç sonunda tarafınıza bilgi verilecektir. İstinye Park AVM projesi ile ilgili ÇED süreci Bakanlığımız tarafından yürütüldüğünden sürecin ne aşamada olduğuna dair bilgiyi Bakanlığımızdan alabilirsiniz.
En son sorduğum soru;
1- ÇED Sürecinin İDK toplantısına 27 Nisan 2017 tarihinde bizzat katıldım ve İDK toplantısında bu projenin neden olamayacağı hakkında maddeler halinde sundum. Aradan tam üç ay geçmesine rağmen n hangi nedenden dolayı ÇED Süreci tamamlanamamıştır.
2-ÇED Süreci tamamlanmayan inşaatta BETON SANTRALI kurulmuştur. Bu alan Sanayi Alanı değildir, yasalar anca kamu yararına yapılan inşaatlarda geçici beton santraline izin vermekteyken bahse konu inşaat kamu yararına yapılan bir inşaat değildir.
3-Bizim şikayetimizden sonra, İzmir Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü kapasite raporu istemiş. Oysaki CED Dosyasının 224 sayfasını taradım böyle bir tesisten söz esilmemekte.
4-Kapasite 100 metre küpün altında ise izin verilecekse eğer 10 metreküp ile 80 metre küpün arasında bir fark yoktur. Ve çevreye vereceği zarar ortadır.
5-İlk alınan ÇED GEREKLİ Değildir kararından sonra 2. ÇED süreci başladığı süre içinde izleme yapılmamaktadır. oysaki inşaat durur sonrasında ÇED Süreci tamamlandığında inşaata devam edilebilirken İSTİNYE Parkın özelliği ve ayrıcalığı nedir.
6-İlk ÇED sürecinin bitiminden sonra Balçova Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatında ruhsat tadilatı, plan tadilatı yapıldı ise hangi mevzuata göre yapıldı.
7-Ruhsat tadilatı yapıldı ise proje bedelinin yüzde iki oranında ceza kesildi mi?
Yukarıdaki sorularımın ivedi bir şekilde cevaplanmasını talep etmekteyim. Ayrıca konuyu İzmir Cumhuriyet başsavcılığına da başvuracağım.
Cevap:
Cevap: ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI > TURİZM VE KONUT YATIRIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (16.08.2017 17:32)
İlgi: 28.07.2017 tarihli ve 1701078964 sayılı BİMER başvurunuz.
İlgide kayıtlı BİMER başvurunuz ile; İzmir İli, Balçova ilçesindeki İstinye Park AVM Projenin ÇED süreci hakkında bilgi talep etmektesiniz.
Söz konusu proje için 10.12.2014 tarih ve E.2014988 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunmakla beraber proje sahibinin ÇED Yönetmeliği’nin 24.madde (b) bendi (ÇED Yönetmeliğine tabi olmayan veya Seçme Eleme Kriterlerine tabi olduğu halde proje sahibinin ÇED Raporu hazırlanması talebi üzerine Bakanlıkça uygun görülen projeler) kapsamındaki talebi Bakanlığımızca uygun bulunmuş, alışveriş merkezi ve otel ile birlikte entegre olarak değerlendirilecek olan proje için ÇED süreci 28.03.2017 tarihinde “Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim Sistemi” üzerinden Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası ile başlatılmıştır.
Söz konusu proje için 27.04.2017 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenmiş olup, Bakanlığımıza yapılan ÇED başvurusunun değerlendirilmesi süresince, projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özellikleri de dikkate alınarak, projenin çevreye olabilecek etkilerini tespit etmek ve alınacak önlemleri belirlemek amacıyla, ilgili kamu kurum/kuruluş temsilcileri ve Bakanlığımız yetkililerinden oluşan inceleme değerlendirme komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon üyeleri görüşleri ve halkın katılımı toplantısında dile getirilen hususları da içeren Proje Özel Formatı, ÇED Raporunu hazırlamak ile yetkili firmaya verilmiş, bu kapsamda hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığımıza sunulmuştur.
Raporun özel formata uygun hazırlanıp hazırlanmadığı, inşaat ruhsatları, planlar vb. hususlar ilgili kurumların da katılacağı İnceleme ve Değerlendirme Toplantısında belirtilecek görüşler doğrultusunda değerlendirilecektir. Söz konusu komisyonda yer alan kurumlar aşağıda verilmiştir.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
(Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı)
Karayolları Genel Müdürlüğü
Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü)
Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Orman ve Su İsleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü)
Orman ve Su İsleri Bakanlığı (DSI Genel Müdürlüğü)
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü
İzmir Balçova Belediye Başkanlığı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı
İzmir Valiliği (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)
İzmir Valiliği (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü)
İzmir Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)
Beton santrali kurulması ile ilgili bir açıklama ÇED raporu içinde yar almamakta olup, söz konusu projede ÇED Gereklidir Kararı uyarınca başlayan inşaat çalışmalarının, Bakanlığımızca yürütülen ÇED süreci tamamlanana kadar durdurulması hususunda düzenlenen “İdari Yaptırım Karar Tutanağı” İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmiştir.
Bilgilerinize rica ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder