8 Aralık 2012 Cumartesi

ÜÇKUYULAR AVM 2

ÜÇKUYULAR AVM-2-
         Daha önce ÜÇKUYULAR AVM-1 olarak yazmış olduğum, haberin soğumasına fırsat vermeden ve de yeni gelişmelerin olmasından dolayı yazmaya devam ediyorum.

         DOĞUŞ GURUBU, 1998 yılından itibaren İzmir'in; bulunduğu muhit itibari ile şeref ve ehemmiyeti, kullanım alanının verimi, ulaşım koşulları, çevre kullanımları göz önünde bulunan ve İzmir’in gözde bölgesi olan Balçova Üçkuyular Pazaryeri ve çevresinde bu güne kadar hisse toplamıştır.
                                                                                
Bu durum bir yatırımcı olarak çok doğaldır. Her yatırımcı kendi çıkarları doğrultusunda, ticari çıkarlarını gözetmesinden daha doğal bir durum olamaz.

Ancak yapılan alımların, aslında o kadar masumane olmadığını hepiniz okuyunca anlayacaksınız.

İlgili bölge 6165 ada 3, 4 ve 5 nolu parsellerden oluşmaktadır. Bu bölgede yapılacak olan proje ( 500 Milyon Amerikan Doları ) göz önüne alındığında ve de ters açıdan bakıldığında, İzmir'imizin başına talih kuşu kondu diyebilirsiniz.

Ne yazık ki, öyle olmasını istememize rağmen '' kazın ayağı öyle değil.'' Aksine Kapitalizmin hep kazan hep kazan mantığı tam anlamıyla burada da işlemektedir.

         Üçayaklı saçtan bahsedeceğim Değerli Okurlarım şimdi size; Kamulaştırma-Alım- Uygulamaları;
         6165 Ada 3 parsel ( şimdiki adı değişti, diğer yazılarımda açarak konuyu Balçova Belediyesini de oyuna dâhil edeceğiz.'' onların canı can değil mi?) önce pazaryeri sonra oto terminal olarak, Konak Belediyesince 1984 yılından itibaren kamulaştırılıyor.

O bölgenin insanı için yapılan harika ve yerinde bir uygulama. Buram, buram kamu yararı kokuyor. Daha sonra ne oluyorsa oluyor ve birçok encümen kararıyla ( Tüm kararlar tarih ve sayılarıyla elimde mevcut olup, bu kararlarla bunaltmak istemiyorum. Ama emin olun Devletin Müfettişleri tüm kararlardan keyifle bunalmak isteyecektir.)

Yapılan bu kamulaştırmalar, üst üste gördüğü plan uygulamaları ve iddialara göre, kanunsuzca iki kez üst üste yapılan DOP uygulaması ( %40' ı geçmiş ) ile ortada pazaryeri falan bırakmamış.

Oto terminalde küçülmüş, küçülmüş cebime girmiş adeta.

Sonuç; Türkiye’nin üçüncü, ege bölgesinin birinci cirosuna sahip Akaryakıt istasyonu ve Doğuş Gurubu için hazırlanmış 2.İstinye Park için, altın yumurtlayan tavuk kesilmeye çalışılmakta.

         Şimdi baştan sona gelmek 2007 yılında açılan ortaklığın giderilme davası, garip bilirkişi tespiti, halen Konak Belediyesinin ya da Karabağlar Belediyesinin hakkını savunabileceği varken savunmadığını düşünmekteyim.

         Bekletilen bir mahkeme kararı, Konbel kaynaklı-Konak Belediyesi süreçli-Merbel sonuçlu kocaman bir Akaryakıt İstasyonu hikâyesi, garip bir o kadar da eksik imzalı komisyon raporları ve usulsüzce Meclise sunulan genelgelerden bahsederek, içinden çıkılmaz bir girdaba sizi sürüklemek istemiyorum.

         Tüm detay bilgileri, gelen yazı, giden yazı kayıt tarihleri elimde mevcut. Beklemedeyim, ben çok sabırlıyım, sırası geldiğinde gerekli mercilere birer, birer yollayacağım. Hala iyi niyetimi korumaktayım, belki yanlıştan dönülür diye.

         Yapılan işlemlerin yanlış olduğunun farkına varacaklardır, bir akıllı bürokratın beyler, hanımlar yanlış yapıyoruz, demesini bekliyorum.

         Meclis Üyelerinin bu kararlara itirazları olduğunu da biliyorum, sessiz protesto yönteminin meclis toplantılarına katılmayarak yapılabileceği inancını taşımıyorum.  Meclis toplantılarına katılmayarak da bu sorumluktan kurtulacağınızı da sanmıyorum.

         Perşembe günü meclis toplantısında yerimi alacağım, bakalım kimler gelmiş, kimler gelmemiş bakacağım. Alınan kararlar doğrultusunda, yapacağım ilk iş, duyarlı bir vatandaş olarak İzmir Valiliği Mahalli İdareler Birimine, İçişleri Bakanlığına, başvurumu yapıp şikâyetçi olmak.

Elbet şikâyetim doğrultusunda İzmir’e gelecek olan, Mülkiye Baş Müfettişine ziyaret ederek dosyamdaki tüm evraklarımı paylaşmak olacaktır.

Karabağlar Belediyesi kendi hissesini Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ne sattı diye sizlerle paylaşmıştım. Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum, “Komisyon kararı hazır, Encümen kararı hazır,  lakin henüz Doğuş Gurubunun, parası Karabağlar Belediyesinin kasasına girmemiş.”
                                                                                              
Acaba Karabağlar Belediye’si tedirginlik mi yaşamaktadır?

Sırada Konak Belediyesi var onlardan da bu hafta satış haberi bekliyorum. Ama şu belgeyi de yayınlamadan geçemeyeceğim. Karabağlar Belediyesi, Emlakçılar Odasından 6165 Ada 3 Parsel'deki hissesinin bedeli için hizmet satın alıyor. Değerlemeyi yapan Emlakçılar odası metre kare birim fiyatını 4.500,00 TL olarak belirliyor. İşin garip tarafı bu rakamı uygulamaya kalkan komisyon üyesinin de azli isteniyor. Fen İşleri Müdürlüğünde göreve başlayan personelden sonra, Karabağlar Belediyesi yedi nolu komisyon kararıyla Doğuş Grubuna satış kararı alınmış.

Bu satış kararının, metrekare birim fiyatı 3.450,00 TL .Emlakcılar Odası Değerleme raporundaki fiyat bu değil diye sormayacaklar mı sanıyorsunuz?
                                            
Son aldığım iddiaya göre, Karabağlar Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürü noktasında olmak istememiş, Karabağlar Belediyesi yönetimince görevden el çektirilmiş.

Bu iddialar doğrumudur? Yerine atanan yeni müdür Vedat Bey bakalım bu satış da, nasıl bir yol izleyecek. Verdiği kararlar doğrultusunda, yarın bir inceleme olduğunda, yaptığı işlemler doğrultusunda yetkili makamlara bilgi verecektir, diye düşünmekteyim.

İddialara göre, Şendoğan Bey etik bir davranışta bulunarak bu satış olayının içerisinde bulunmak istememesi, bir bürokrata yakışır durumdur.

Şimdi sizlerle birlikte konuyu madde,  madde değerlendirelim;

  1. Karabağlar Belediye’si mi satış bedelini belirliyor, yoksa Doğuş Gurubumu?
  2. Emlakçılar Odasının Değerleme raporu için elbet bir hizmet bedeli ödendi, peki neden bu değerleme raporu üzerinden satış yapılmıyor?

Konak Belediyesi Başkanlık katından, kulağıma ilginç iddialar gelmekte, Doğuş Gurubunun AVM yapabilmesi için, Ombudsmanlık görevini üstlenmesi için yetkin, etkin bir kişiye gidilmiş, benim çok iyi tanıdığım bu kişi asla böyle işlere bulaşmaz diye de düşünmekteyim. Mümkünü yok, eğer böyle bir iş için makamlar kullanılırsa hiç çekinmeden bu köşeden açıklarım. Ardından da sorularımı sorarım.

Benim okuyucularım bunu çok iyi bilirler. Bu konu ile ilgili daha yazacak çok şey var, biraz sabır diyelim.

Gelecek yazımda, Kemalpaşa Belediye’sinin, mülkiyetinde olan bir binanın nasıl haciz yoluyla satıldığının en geniş ayrıntılarıyla ele alacağım. Yazıyı okurken hem şaşıracaksınız, hem de çok üzüleceksiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder