8 Aralık 2012 Cumartesi

YENİ 25.000 lik ŞEHRİMİZE HAYIRLI OLSUN

Yeni 25 000 lik Şehrimize Hayırlı Olsun…
İzmir’imizin 1/25.000 ölçekli planları hayırlı olsun haberini yazarken mail kutuma bir önemli bir konu düştü, DOĞUŞ GURUBU Karabağlar Belediye’sinin Üçkuyular pazaryeri, hissesini almışlar. Hayırlı uğurlu olsun, ancak bu satışın detaylarına bakacak olursak, Karabağlar Belediye’si mi bu işten karlı çıktı yoksa Doğuş Gurubumu gelecek yazımda tüm detaylarıyla anlatacağım. Bana kalırsa bu satış soruşturulur, hatta soruşturulmalıdır!

Neyse şimdilik bu konuyu bırakalım, İzmir’in 1/25.000. ölçekli palanlarına geri dönelim.
Yeni 25 binlik plan İBB Eylül meclisinden geçti. Askıya çıktı. Birçok itiraz varmış. Şimdi o itirazlar meclise gelecek.
Nedir bu 25 binlik plan derseniz. 2004 senesinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu çıkınca, yani Büyükşehir’in sınırları büyüyünce, bu yasa ile 2 yıl içinde 25 bin ölçekli Nazım Plan yapma zorunluluğu getirilmişti.
Şu anda sene 2012 nin sonu, neredeyse 2013. Yani, nerdeyse dokuz senedir, Büyükşehir Belediyesi kentin nazım planını yapmaya çalışıyor. Fügen Selvitopu başta olmak üzere, bütün planlamayı kutlamak lazım…

2004 te yasa çıktıktan sonra Büyükşehir Nazım Plan ekibi kuruyor. Üniversiteden danışmanlar geliyor, yeni şehir plancıları işe alınıyor. Ve bir plan hazırlanıp meclisten geçiriliyor. Sonra bu plan revize edilip, tekrar meclisten geçiriliyor.
İşte İBB ‘nin 16.10.2009 tarih ve 01.904 sayılı kararı ile meclisten geçirilen bu plan, Şehir Plancıları Odasının itirazı ile mahkemece iptal edilmiş.

Bizim Büyükşehir bunun üzerine, aman kentimiz plansız kalmasın diye hemen yeni bir 25 binlik hazırlamışlar.
Lakin,  bu sefer adı farklı.
Kendilerine göre yeni bir yasa bulup, Şehircilik Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında, 644 sayılı “kanun hükmünde kararname” nin 7. Maddesinin bilmem ne fıkrasına dayanarak ÇEVRE DÜZENİ PLANI adıyla çıkarmışlar.
Bu arada bizim 5216 sayılı yasanın gereği yapılacak olan planın durumu ne olacak diye sorsam, o belli değil…

Şimdi ben vatandaş Nivent olarak merak ediyorum: 25 binlik nazım plan ile 25 binlik çevre düzeni planının farkı nedir?
Şunu anladım ki, eski nazım planı alıyorsunuz, üstüne daha sonra yapılan değişiklikleri işliyorsunuz, yoğunluk hesabını da kaldırıyorsunuz, alın size yepyeni bir çevre düzeni planı!(Mahkeme eski planı nüfus yüzünden iptal etmişti ya, o yüzden eski planın aynısını, kişiye özel eklemelerle birlikte yeniden geçirip, nüfus hesabını da tamamen kaldırdınız.)

“Bu değişiklikler nelerdir?” diye soracak olursanız, 2009 da onaylanan nazım planın üstünde 20 den fazla değişiklik yapılmış. Aziz Başkanım “25 binlik plan kentin anayasasıdır.” Diyor ya, bizim kentin anayasası neredeyse otuz kere delinmiş.
Zamanında müfettişler de sormuşlar bu nasıl iş diye. Çünkü bir plan yapıp, bu anayasamız diyorsun, arkasından birkaç ay içinde, o planda onlarca yeri tek, tek değiştiriyorsun.

Bunu eğer bakanlık yapsa, Aziz bey kıyameti koparmaz mıydı?

Bu konudaki müfettiş soruşturmasına, büyükşehir planlama demiş ki: Bizim uymamız gereken 1/100.000 ölçekli bir üst plan var. O değiştiği için biz de mecburen değiştirdik.
Şimdi soruyorum: Bu 100 binlik plan da mahkemece 08.06.20011 tarihinde iptal edildiğine göre,  Eylül ayında büyükşehirden geçirilen plana değişiklikleri neye göre işlediniz?

Kimse bunu sormayacak sandınızsa eğer yanıldınız, soruyorum işte, NEYE GÖRE İŞLEDİNİZ?
Gelelim değişikliklere. İçlerinde neler var neler.
Aliağa da açılan termik santraller. Tarım alanında cüruf depolama tesisleri.

Orman alanında Pet-Kim Tesisleri. Foça da, Aliağa da, Urla da konut alanına dönüştürülen tarım alanları.
Kemalpaşa da, Subaşı da tarım alanlarında yapılacak olan sanayi alanları. Laka bölgesinde kentsel çalışma alanları.
İnciraltı 1. Derece doğal sit te EXPO alanı vs, vs.

Anlaşılan yeni çevre düzeni planı ile kâh yatırımcının, kâh eniştenin önü gayet güzel açılmış. Vallahi sevgili, dürüst başkanım ekibiniz çok ‘mahir’ ama galiba çok yakında bu ekip yüzünden başınız derde girecek gibi bir his var içimde.
Yine ADALET İSTİYORUM diye dolaşmaya başlayacaksınız anlaşılan.
İlahi Aziz Başkanım, bir de plan raporunun amaçlar bölümünde deniliyor ki:  Doğal, kültürel, tarihsel vs değerleri korumak, geliştirmek.

“Tarım alanlarının, orman alanlarının, makilik alanların, mera alanlarının ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlamak.”
Aslında ben artık sizi tamamen çözdüm. Ne deseniz, biliyorum ki onun tersini yapıyorsunuz ve gerçeği kamufle etmek için yapmıyoruz diyorsunuz.

Örneğin, orman alanlarını koruyorsanız madem, Aliağa da benim de itiraz ettiğim 74 hektarlık ormana neden imar verdiniz?
İtirazıma ret cevabında demişsiniz ki, “Orman genel müdürlüğü, bakanlık filan hepsi olumlu görüş verdi.”
Şimdi sormadan edemeyeceğim: Benim Kemalpaşa’nın dağındaki yerime de bırakın olur vermeyi, Bakanlık direk onaylamıştı.

Peki, neden itiraz ettiniz?

Sizin Sosyal Demokrat anlayışınız yatırımın büyüklüğüne göre mi değişiyor? Ya da, zaten davalarla başım dertte, bari AKP lilerle dalaşmayayım, belki davalardan kurtulurum.”  diye mi düşünüyorsunuz?
Şimdi soruyorum. Başkanım teşekkür etmişsiniz ya bu plana katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara. Bu çevre dostu, çevre düzeni planı hazırlanırken, hangi kurumun görüşü alınmış, hangi meslek odasına danışılmış, hangi uzmanın fikrine başvurulmuş?

25 binlik Nazım Plan Nisan ayında iptal edilmiş. 06.07.2012 de planlamaya bildirilmiş. 17.08.2012 İBB meclisine plan hazırlanarak sunulmuş. Yani 41 günde İzmir’in Anayasası çizilip teslim edilmiş.

Maşallah başkanım, bu nasıl bir hız? Dokuz yılda bitmeyen bir plan 41 günde bitmiş. 41 kere maşallah…
Böyle bir planın 41 günde bitmeyeceğini dağdaki çoban bile bilir. Eski planı al, biraz süsle, adını değiştir, sonra çevre düzeni planı diye geçir gitsin.

4milyon nüfuslu kente bu ciddiyetle bakıyorsunuz işte Dürüst Başkanım…
Bu arada meclis kararlarını incelerken başka uyanıklıklar da fark ettim.
Giraud Çiftliği olarak bilinen Buca’daki meşhur alan için “Hazır 25 bin planlar iptal olmuşken, bizi de bir daha değerlendirin.” Diye İBB ye başvuruda bulunulmuş.  Abdesti Sağlam Sırrı Abi üç ay düşündükten sonra, mecburen başvuruyu reddetmiş.

Geçen sefer de itirazlarda planı değiştirmişlerdi. Yine aynı senaryo mu uygulanacak acaba?

İzmir Büyükşehir Belediye’si 4. Katına Mülkiye Başmüfettişi gelmiş, yarın beni bekliyorlar, İmar Planları inceleniyor. Elimdeki tüm bilgi ve belgeleri kendilerine ibraz edeceğim. Ben yaptım oldu ile işler ne yazık ki olmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder