13 Eylül 2012 Perşembe

Ben Mecliste Yoktum


Bayram öncesi, Büyükşehir Belediyesi'nin, son meclis toplantısı öncesi, Aziz Başkan, malumunuz sarayda ekibiyle bayramlaştı. Meclis toplantısı başladığı saatte saraydan çıkmış olacak ki meclis toplantısını yönetemedi.

Hatırlarsanız Baş Danışmanı Bilgin Erünal’ın planı geçerken de mecliste yoktu. Ancak usulsüz planlar geçse bile meclisten nihai imzayı belediye başkanı olarak siz atıyorsunuz, yedi gün içinde de itiraz hakkınız var. Dolayısıyla o mecliste olmamanız üzerinizden yükü atmanız demek değildir, meclis üyeleri içinde aynıdır, bilmem anlatabildim mi?

Bugün ki konum Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın onur duyduğu planlama protokolü ve Aliağa planlaması...


02.07.2012 meclis kararı buca 113 sayılı kararı
7- 7758 ada, 2 parsel ile ilgili Özel Proje Alanı ( ÖPA ) olarak belirlenmesi için değişiklik yapılmasına ilişkin temenni kararı alınması isteminin AKP Meclis Üyesi Yeşim GÜLHAN’ın RED oyuna karşılık, CHP Meclis Üyeleri Suat NEZİR, Muzaffer KATER, Murat IŞIK ve Bektaş GÜRSOY’un KABUL oyları ile önergenin oy çokluğu ile İmar Komisyonunca KABULÜNE dair rapor
Yasa gereği temenni kararı alınamazken, 5393 sayılı yasada baktım böyle bir hüküm yok, olmayan hükümle karar alınması yeni yasayla mümkünde görülmüyor, bu meclis kararı geçerli midir?

Gelelim İBB'nin meclisinden geçen konuya Buca Belediyesi ile ilgili
Ağustos ayı İBB toplantısında başkanlıktan gelen önergeler 9. “Buca Şirinyer Parkı Düzenleme Projesi” ile ilgili olarak Belediye Meclisimizin 11/07/2011 tarih ve 05.570 sayılı kararı ile kabul edilen Protokolün yürürlükten kaldırılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında imzalanmak üzere yeniden hazırlanan “Protokol”ün onaylanmasının oybirliği ile kabulüne ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları raporu. (Etüd Proje Şb.Md.1569)

Görülen o ki Buca Belediyesi için geçtiğimiz sene bir karar alınmış, üzerinden bir yıl geçmiş pardon bu protokol yanlıştı, biz vazgeçtik, yeniden bir protokol yapalım mı dediniz?

Geçtiğimiz yıl alınan karar, belki merak edersiniz diye sizler için yayınlıyorum, belki de sayın meclis üyeleri de unutmuştur bir hafızalarını yinelesinler, belki düşünürler biz bu protokolü geçen yıl oylamıştık, oybirliği ile geçirmiştik bir pürüzde yok tu hani diyebilirler.

11.07.2011 tarihinde 570 sayılı meclis kararı..

1. Belediyemiz ile Buca Belediye Başkanlığı arasında düzenlenecek olan protokol kapsamında mülkiyetleri Belediyemiz ve Buca Belediyesine ait, 1/5000’lik Nazım İmar Planında Özel Proje Alanlarının (ÖPA-1 ve ÖPA-2) projelendirilmesi, yapımı ve işletilmesi öngörüldüğünden; konuya yönelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve ekte yer alan “Protokol”ün oybirliği ile kabulüne ilişkin Hukuk Komisyonu raporu. (Etüd ve Projeler Dai.Bşk.1369)

Komisyon Raporuna Konu Önergenin Kabulüne Oybirliği İle Karar Verildi.
Şimdi benim anlamakta zorlandığım, yanılmıyorsam bu alan 90 dönüm Buca’nın en gözde yeri, Buca belediyesi kadrosunda bu alanı planlayacak plancıları yok mudur da planlama dâhil, her şeyi Büyükşehir’e protokole dayalı teslim etmişler?

Bu protokolü bilgi edinme kapsamında her iki belediyeden de istedim, detaylarını ayrıca yazacağım. Ancak edindiğim bilgiler çok ilginç umarım yanlış ve eksik bilgidir.

İddia edilen protokole göre, yapılacak işler, Belediye Hizmet Alanı, Aktarma İstasyonu, Rekreasyon Alanı, Yeşil Alan, Pazar Alanı, Alışveriş merkezi, Ticaret Alanları, Yaya Yolları ve benzeri.

90 dönümlük alanın %35 İBB nin %65 Buca Belediyesi'ne aitmiş, yapılan protokolle, bütün yapım işlerini, planlamalarını, İBB yüklendiği için oranlar değişmiş. %65 İBB ye geçmiş, %35 ise Buca’da kalmış.

Buca Belediyesi ilçenin en gözde cazibe merkezini kendi olanaklarıyla yapamayacaksa eğer, tüm projeleri takas yoluyla büyükşehir belediyesine yaptırsın diye düşünmekteyim, hatta personeline izin versin, nasıl olsa şehir planlamasını, projelendirmeyi, ruhsatı, ihaleyi İBB yapıyor.

Gerçi Büyükşehir’in çoğu ihalesi iptal oluyor, yıllar geçti Teleferik ihalesinde bir arpa boyu ilerleme olmadı ya neyse!

İBB'nin kendisinin yaptığı 1/1000 ölçekli plan ise şu an Buca Belediyesi'nde askıda, bu planı gidip yakından görmedim, ancak plan için söylenenler halk pazaryeri çok küçük bir alan sığdırılmış, e nasıl olsa pazar kültürü artık yok yaşasın, Gross Marketler. Çiftçi nasıl olsa yok edilmeye mahkûm bırakılmış kendi yetiştirdiği ürünleri satma çabası yok edilmekte, çiftçinin elinden üç kuruşa al Gros Markette 10 kuruşa sat ne güzel iş.

Nerede Pazarcılar Odası, bu odanın başkanı ne yaparlar?


Askıda olan planın, trafik yoğunluğu için bir çözümleri var mıdır? Mevcut yollar kullanılacaksa eğer vay haline Buca’nın.

Tekrar söylüyorum hatta söylemekle kalmıyorum yüksek sesle haykırıyorum, Buca Belediyesi rekreasyon alanı, pazar yeri, aktarma istasyonunu kendi ekibiyle, ihale edemiyorsa, sorun büyüktür. Üstelik işi yapamadığı için Buca Halkı'nın ukdesinde olan alanı, ben yapamıyorum, diye sahip olduğu mülkiyet haklarını veremez.

Halk bunun hesabını sandıkda sorar!

Hadi halk sormadı diyelim, ama bu protokolü birileri soracaktır.

Büyükşehir kanununu inceledim, bu kanunun 7. Maddesinin c fıkrası;
Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve sorumlulukları
c) Kanunlarla büyükşehir belediyesine verilmiş görev ve hizmetlerin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili her ölçekteki imar plânlarını, parselasyon plânlarını ve her türlü imar uygulamasını yapmak ve ruhsatlandırmak, 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmak.

İBB ve İlçe belediyesi arasında yapılan protokol herhalde belediye kanunun bu fıkrası dayanak alınmış. Bu kanun gecekondu kanunu kapsamında alışveriş merkezini ve diğer yapılacak projeleri nasıl bu kanun kapsamına soktunuz diye sorarlarsa ne diyeceksiniz.

Elbet kanunlarda boşluklar vardır, ya etik açıdan bu protokolü içinize nasıl sindireceksiniz? Ben sindiremedim askıya da itiraz edeceğim, protokole de itirazım olacak!


İtiraz demişken, İBB 15.06. 2012 meclisinde bir karar almış...

İzmir ili, Aliağa ilçesi, Paşaçiftliği Mevkiinde bulunan yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında “Orman Alanı” olarak belirlenmiş olan yaklaşık 76 ha büyüklüğündeki orman mülkiyetli alanın, PETKİM Petrokimya A.Ş. tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan ön izne istinaden “Liman Gerisi Hizmet Alanı” olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oybirliği ile kabulüne ilişkin Hukuk - İmar ve Bayındırlık Komisyonları, oyçokluğu ile kabulüne ilişkin Tarım - Çevre ve Sağlık Komisyonları Raporu. (Nz.Pl.4221)

Komisyonların Müşterek Raporuna Konu Önergenin Kabulüne Oyçokluğu İle Karar Verildi. (Karşı Oy: CHP’li Üyeler Hasan SAĞLAM, Haydar KARAMAN, Veli BALYEMEZ; MHP’li Üyeler Günay SİVRİTEPE, Bünyamin FIRAT)

Meclis üyeleri bilmem farkında mısınız bu alan 740 dönüm orman alanı, ha bu ormanı bir kibrit atıp yakmışınız ha bu kararı vermişiniz arada fark yok inanın. Karşı oy kullananları kutluyorum.

Bir önceki 1/25.000 ölçekli planlarda burası orman arazisi gözüküyordu, koskoca ormanı nasıl kaybettiniz çok merak ediyorum doğrusu. Bu plan şu İBB de askıda ben pazartesi itirazımı yapacağım Buca belediyesindeki askıdaki plan gibi.

Son sözüm Orman Bölge Müdürüne, geçen gün TV kanalında Sakız Adasındaki ormanlık alanın yanması içimi yaktı dediler, bırakın siz Sakız Adası’ndaki ormanlık alana üzülmeye de burnunuzun dibindeki 740 dönümlük orman alanı çayır, çayır yakılıyor, ne uğruna rant uğruna.

İzmir Adnan Menderes Mania Planı değişmemiş 2011 yılında bunu ben söylemiyorum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü söylüyor, niye bu konuyu yazdığımı gelecek yazılarımda açıklayacağım.

Sayın  NİVENT  KURTULUŞ

İlgi:  22/08/2012  tarih ve  67591  sayılı,    başvurunuz.
Adnan Menderes Havalimanı Mania Planı 2011 yılında değişmemiştir.
Bilgilerinizi rica ederim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder