21 Ağustos 2012 Salı

Konak Meclis Üyeleri İçin Çalıştım.

Konak Meclis Üyeleri İçin Çalıştım.
Bugün ki yazıma başlamadan evvel, tüm ilçe belediye meclis üyelerine, bir uyarı ile başlamak istiyorum. Belediye Meclisi Belediyenin en büyük karar organı değil midir? Halkın oylarıyla geldiğiniz yerin hakkını vermek sizlerin görevi değil midir? Planlara muhalefet şerhi koydum diye problemli meclis kararlarında, bulunmayarak üzerinizden sorumluluğu attığınızı zannediyorsunuz, ama yanılıyorsunuz, devekuşunun başını kuma gömmesi gibi, açıkta kalan yerleriniz var.

Soruşturmalarda ben bu mecliste yoktum diye sıyırdığınızı mı, sanıyorsunuz. Ben kimsenin düşmanı değilim ancak ortada kamu malının değerlendirilmesi var, bu alanlar hepimizin, ranta teslim edilemeyecek kadar değerli. Ya İlahi Adalet, onun sopası çok ağırdır, benden söylemesi.

Bugün meclis gündeminizde,
3-(64/11)-Belediyemize ait İnciraltı Mahallesi 6165 ada, 5 parseldeki akaryakıt istasyonunun kira süresinin uzatılması talebi hk. (Hukuk-Plan ve Bütçe Komisyonu)

(76/12)-Belediyemizin mülkiyetindeki 6165 ada, 5 parsel sayılı taşınmazın ayni sermaye olarak Belediyemizin hissedarı olduğu Merbel A.Ş.ne verilmesi hk.(Hukuk-Plan ve Bütçe Komisyonu)

Bu iki öneri için, tüm planlar yapılmış, ancak tereyağından kıl çeker gibi olmayacak, sancılı bir doğum sizleri bekliyor diyebilirim. Sezaryen de, yasaklandığına göre oldukça sancılı bir doğum.

Öncelikle benzin istasyonundan başlayalım,
Burada bulunan, SHELL benzin istasyonunun cirosu, İzmir’de bir numarayken, Türkiye genelinde ise ilk ona giriyormuş, talih kuşu niteliğindeki bir yer neden satılır?

1993 senesinde Merbel ve Kombel adında iki belediye şirketi kurulmuş, bataklık olan bölgede bulunan alanı, benzin istasyonuna yap işlet devret yoluyla 20 yıllığına kiraya verilmiş.

18 Ocak 1993 Tarihinde 21. Notere tasdik edilen kontrata göre, kiracı The Shell Company Of Turkey Ltd, Kiraya veren Konbel İzmir Konak Belediyesi İnşaat Temizlik Tanıtım turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti arasında 20 yıllık sözleşme yapılmış. Dolayısıyla 2013 Ocak ayında bitecek.

Bu yapılan kira akdi ile Kombel kira alıyormuş, Merbelin ise intifa hakkı varmış. Bu parseller paylaşılırken, iddialara göre, Fersan İşbitiren şerh koyuyor “ Burayı paylaştıramazsınız bu alan belediye şirketine ait” diyor. Herhalde bu şerhten haberiniz vardır.

Kira akdinin 8 maddesinde yer alan, “ Bu kontratın tapuya şerhi sırasında, kiralananın üzerinde, İzmir Konak Belediyesi tarafından, Konbel Tic Ltd Şti lehine verilen, 49 yıllık intifa hakkı haricinde kiracıdan başka herhangi bir şahıs lehine müesses hiçbir hak şerh vesair bulunmayacaktır.”

28 Haziran 2012 tarihinde, İzmir Valiliği Şehircilik İl Müdürlüğü, Sayı B.09.4.İLM.035.06.00-663.08. 3/13417 araştırma konulu yazısıyla Konak Belediye Başkanlığına hitaben bir yazı yazılmış. “ Balçova ilçesi İnciraltı mahallesi 6165 ada 5 parsel numarasında bulunan kayıtlı taşınmaz Shell benzin istasyonu ve LPC istasyonu ile ilgili olarak, özetle Konak Belediyesince 1980 li yıllarda yol ve yeşil istimlak edilen bir alan üzerinde rant uğruna dayatma yapıldığı ve Konbel A.Ş ve Merbel A.Ş şirketlerine, devirler yapılarak vatandaşın yol, yeşil alan ihtiyacı yerine rant hırsı olduğu iddialarının incelenmesine esas olmak üzere, söz konusu taşınmaza ilişkin, parselin işli olduğu onayı 1/1000 ölçekli imar planının, onaylı 1/5000 ölçekli imar planının, imar durum belgesinin, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin, ruhsat ve kullanım belgesi sürecinde, İ.B.Ş.B İmar Yönetmeliği kapsamında, gerekli olan diğer belgelerin, yapı kullanma izin belgesi öncesi ve sonrası, tutulmuş tutanakların, ruhsat eki mimari projenin, konuya ilişkin Belediye Başkanlığınızca, yapılmış olan yazışmaların, iletilen şikayetlerin, varsa encümen kararı vb tutanakların, konu ile ilgili tüm belge ve bilgilerin onaylı 3 takım örneklerinin, konunun önemi ve süreli olması da göz önüne alınarak, 01.07.2012 günü mesai bitimine kadar iletilmesini arz ederim de demişler.

Soruşturmanın ilk zinciri oluşmuş, peki bu istenen belgelerin içerisinde, göndermeyi unutmuş olduğunuz, bir belge var mıdır, kötü niyet değil sadece unuttuğunuz belge var desem. Elbet bu bir iddiada olabilir, ben en iyisi bu belgeyi en altta sizlerle paylaşayım.


Biliyorum yazıyı bırakıp hemen altlara doğru ineceksiniz, biraz açalım konuyu, bu meclis kararını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilmediği iddialarından başka, bu alınan meclis kararı kiracıya da tebliğ edilmemiş denilmekte, neden tebliğ edilmemiş bu iddialar doğrumudur?

Bu meclis kararına göre 7 yıllık süre uzatımı yapılmış, lakin bu iş nasıl olacak? Yap işlet devret modelinde kira akdi sona erdiğinde, belediyeye iadesi olması gerekmez mi? Kanunen süre uzatımı yerine ihaleye çıkılması gerekir. Burası ihale edileceği söylense kim bilir kaç milyon dolara gider. Asil talih kuşu burada bu alanı satmak altın yumurtlayan tavuğu kesmekle eş değerdir, bunu nasıl görmezsiniz?
Eğer görmemekle ısrar ederseniz, çekinmeden ne dağılımı yapıldı diye size önce ben sora, ardından da kanun sorar efendiler, şimdi bilmiyorduk diyemezsiniz herhalde.

Hem benim anlamadığım 7 yıllık kira artışını meclis kararıyla onanan, Şhell neden 9 yıllık bir süre uzatımı daha istiyor, karar tebliğ edilmediği için olabilir mi? Meclis kararının iptalini de göremiyorum incelemelerimde. Benim gözden kaçırdıklarımı yetkili makamlar elbet bulacaktır.

İddialara göre, bu olaylara itiraz eden eski Merbel Müdürünü görevden alıp yerine, Fethi beyi getirmişler, rivayettir canım!

Yasa der ki, mevcut belediyeye ait bir gayrimenkul,3. Gerçek ya da tüzel kişilere satış yolu 2886 sayılı devlet ihale kanunu ve belediyeler kanununa tabii olmakla, sırf bu kanunların emredici hükümlerini bertaraf etmek amacıyla, bir başka anlatımla dolanma suretiyle, önce belediyeye ait gayrimenkulü devlet ihale ve belediye kanunlarına tabii olmayan belediye şirketine devretmek, akabinde 3. Gerçek ya da tüzel kişilere ihalesiz devretmek suretiyle, yapılan işlem iptale tabii olmakla birlikte, kanunun emredici hükümlerini dolanmak suretiyle 3. Kişilere çıkar sağlamak suçu oluşturacağından TCK hümlerine göre suç teşkil etmektir.

Aksi takdirde bildik senaryolar devreye girer meydanlarda Adalet İstiyorum diye dolaşırsınız. Benden söylemesi.

Şimdi gelelim ikinci konuya, kamulaştırılan alanın satışına, bu konuya girmeden önce bana gelen bilgiler beni şaşırtmadı artık her şeye alıştım alışmasına da, kanunları nasıl alıştıracaksınız onu merak etmekteyim.

Doğuş Gurubu bir dilekçe veriyor, 2886 sayılı kanuna göre ihaleye çıkartılan alanın zayi hatları çıkarıldıktan sonra geri alanını alayım diyor, yani kılçıksız istiyor beyler, kılçıkları ayıklayıp mı sunacaksınız? Bunun adı kamuyu zarara uğratmak değil mi?

2886 ihale kanuna göre şimdi satışta. Bu İhaleye kim girebilecek ve nasıl açık arttırma olacak buda ayrı bir muammadır.

Doğuş Gurubunun %75 de 41 hissesi varken aktiflerinde sanki tamamını almış gibi bir açıklama yapması ayrı bir muamma konusudur.

Bilirkişi raporu düzenlenirken, Mithatpaşa caddesi Mehmet Ali Akman mahallesi, rayiç bedeli olarak metrekaresi 4000 TL Ali Resmi Tufan caddesi, rayiç bedeli olarak 3200 TL olarak değer tespiti yapılmış, ikisini toplamının yarısı oldu size değer tespiti raporu.
2.5 emsalin karşılığı bumudur? Hey meclis üyeleri, kendi malınız olsa bu paraya satar mısınız, oysaki bilmez misiniz ki Kamunun malı hepimizin malıdır.

Tamamı 47.984 metrekare, 12.400 metrekaresi Karabağlar, 6.318 metrekaresi de Konak ayrıca yeşil alanı var.

Asıl düşünülmesi gereken bir konuda Konak Belediyesi bölünerek, Karabağlar Belediyesi kurulurken, anılan bu parseller de ikiye bölünürken 12 Dönümün yarısı olan 6 dönümlük parsellin nasıl yeşil alanı kabul etmişlerdir.


Her nasılsa Doğuş Gurubu Konak Belediyesi'ne kalan 6 dönümlük yeşil alana da talip, ayrıca bu parsellerin içerisinde iki buçuk katlı Belediye Hizmet Binası da bulunmaktadır, bu binayı da satın alıyorlarmış.

Süha Baykal’ın belediye başkanı olduğu sıralarda ufak, ufak paralara hizmet alanı yapacağım diye kamulaştır ardından yeni gelenler ranta teslim etsin, bugüne kadar kullanılan Pazaryeri ve Terminal garaj alanı nereye kalkacak?

1999 yılında bu parsel dışında olan yerler 1 emsal olarak onanırken buranın n e ayrıcalığı vardır buda ayrı merak konusudur.

Belediyece res’en tevhidin yapılabilmesi için ortada bir kamu yararı yok. Kişisel yarar var. Esasen belediyelere tanınan res’en tevhit yetkisi İmar Kanunun 18.md.sindeki pek çok parseli ilgilendiren imar uygulamaları sırasında uygulanabilecek bir yetkidir. Parsellerin bulunduğu yerde imar uygulaması yapıldığından yeniden yapılması söz konusu değildir.

Tevhit işleminin yapılması doğrumudur? Ayrı, ayrı parsellerde yapıldığı zaman, bütünleşip, yapı olamayacağına ve kat irtifasında istenilen yükseklik elde edilemeyeceğine göre, üç belediye bu işe nasıl razı oluyor, tabii maliyeyi de unutmamak lazım. Anayasa Mahkemesi bu tür konularla ilgili hatırladığım kadarıyla bir karar vermişti, belediye başkanları, hukukçularına görev verirlerse bu kararı bulurlar, benden uyarması. Ha bu arada Avrupa’daki ilk uygulaması Fransa’da başlamış, bu uygulamayla, artık AVM ler açılamayacak, küçük marketler özendirilecek, bu konuyu ciddiye alırlarsanız da iyi olur. Başkanlar sık, sık yurt dışına çıkıyorlar, bundan haberleri yok mudur?

İmar Planlarında Umumi Hizmetlere Ayrılan Yerler; Madde 13 - Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil saha, çocuk bahçesi, pazar yeri, hal, mezbaha ve benzeri umumi hizmetlere ayrılan alanlarda, inşaata ve mevcut bina varsa esaslı değişiklik ve ilaveler yapılmasına izin verilmez.

Bu alanda, maliyenin yeri yok mu, belediye hizmet alanı yok mu?


Umumi hizmetlere, ayrılan alanların yapımından, ilgili kamu kuruluşunca vazgeçildiğine dair, görüş alması koşuluyla tüm belirli çevredeki nüfus, yoğunluk ve donatım dengesini yeniden irdeleyerek, hazırlanacak yeni imar planına göre inşaat yapabileceğini öngören Üçüncü Fıkrası, Hükmüne ne olmuştur? İzmir’in 25.000 ölçekli planlarının iptal edilmesinin bir maddesi de, nüfus artışı göz önünde bulundurulmayarak yapılan planlamalar değil miydi? Nasıl planlamalar yapılıyor ben işin içinden çıkamadım. Bu yoğunluk artışını bu alan kaldıracak mı? Nazım İmar Şubesi uyuyor mu?

Optimum Alışveriş Merkezi içinde, canhıraş çalışılmıştı, bunun karşılığı, alışveriş merkezinde açılan mekânlar olmuş iddiaları acaba burası için de geçerli olur mu dersiniz?

Aslında bu alanın geçmişine bakmak lazım,18.06.2004 de Balçova Meclisi 1/1000 ölçekli uygulama planı yapmış. Doğuş Gurubu bu uygulama planına itiraz ediyor ve her nasılsa bu itiraz kabul ediliyor.

Doğuş gurubu bu arada hissedarlardan birer, birer tapuları topluyor ve büyük hissedar olarak karşımıza çıkıyor.

Nurten İdil, Nefaset İdil, Ali sek, Fatma Gültekin Aziz Tutumlu gibi kişilere izale şuur davası açıyor, Balçova Belediyesinin yaptığı plan bir bütündür diye davayı kazanıyor.

Bu arada Saadet Sekaranbel bulunamadığından gaiplik davası açılmış.
Şimdi Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi mahkeme satışını beklemeden, verelim gitsin diyor demesine de BURASI KAMULAŞTIRILMAMIŞ MIDIR?

Bu arada Konak ve Karabağlar Meclis üyeleri, meclis gündemine kadar gelen Kamulaştırılan alanın satış kararını destekleyen meclis üyeleri savcıya verecekleri ifadeleri şimdiden hazırlasınlar diyorum. Çünkü bu, satışın peşini bırakmayacağım.

12.06.2012 Tarihinde, Hatay Milletvekili, Şefik Çirkin, Başbakan recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiş. “ 2003-2012 yılları arasında yapılan imar değişikliklerinin, sayı, alan ve maddi değeri, belediyelerin elinde bulunan yeşil alan statüsünde olan toplam ne kadar arsa, plan tadilatıyla ticaret ve hizmet alanına dönüştürülmüştür? İmar planı değişikliği, yaparak rant elde ettiği iddiasıyla, hakkında işlem başlatılan, dava açılan, soruşturma geçiren belediye başkanı ya da kamu görevlisi sayısı ne kadardır?”

Umarım bu listede yer almazsınız!

Bu yazıyı sabaha karşı bitirdim, ben ne avukatım nede şehir plancısıyım, hele ki tüm varlığını İzmir’de yatırım yapmak adına hiç eden kuş kafalının biriyim, lakin önce vatanımı sonra İzmir’i gerçekten seven biriyim. Bu çalışmalarımın karşılığında hiçbir maddi kazancım da yok ama yarınlarımıza karşı sorumluluğu olan biriyim, sizler Meclis Üyeliğine halkın oylarıyla geldiniz, onlar adına bir şeyler yapın, ellerinizi kaldırırken neye kaldırdığınızı bilin diye bu saatlere kadar sizler için araştırdım.Bu çalışmamı heba etmeyin, yarın ki mecliste teşekkürlerinizi kabul etmeye hazırım.
Bu yazıyı yazdığım için çok sevdiğim bir dostumu ağabeyimi de kaybedeceğimi bile, bile yazdım, çok üzgünüm. Birileri ses çıkartmalıydı göz göre kayıtsız kalamazdım. Şimdi sıra sizlerde!
Elbet yatırımcı, en iyi şartları ister, onların hiçbir suçu yok, ya sizlerin.

Sevgili kardeşim Sinan Kara, sana şükranlarımı sunuyorum, kiralama kontratı, meclis kararını bana verdiğin için.



Notlarım..

Esnaf Birliği Başkanı Sn Zekeriya Mutlu’yu bu konuda çalışma yapması için uyarıyorum, tabii birlik başkanımız, bu mübarek günde, hayır işleriyle yoğunlaşmış, siyasette de onursal başkanlarıyla, farklı bir çizgide öne geçmeye çalışıyor şeklinde bana gelen ihbarlara itibar etmediğimi bilmesini istiyorum, bu arada hep belediyeler ile ilgili yazıyorum, ticaret odası, esnaf odası ve sendika ile ilgili çok yoğun mailler geliyor, bir ara bunu da yazılarımda değineceğim ama daha vakit var.

Kemalpaşa’da neler oluyor?






(*) Ücretsiz Hosting - Bedava Hosting - Tıkla sipariş ver...

Bu yazı 01/08/2012 tarihinde eklenmiştir.
  1. Gülü Seven Dikenine Katlanır!
  2. Güzel İzmir’imiz
  3. İZELMAN A.Ş İşgalçi Konumunda mı?
  4. Kemalpaşa Belediyesi'nde Neler Oluyor?
  5. Akıllara Zarar İşler
  6. Bu Denklemde Yanlışlık Yok mu?
  7. Beklemedeyim
  8. Konak Meclis Üyeleri İçin Çalıştım.
  9. Aziz Başkan Sosyal Demokrat mı?
  10. Tek Adam Kocaoğlu
 
Yorumlar
Tebrikler
Hanımefendi şu an karşımda olsaydınız alnınızdan öperdim.
Bu yorum Tamer tarafından eklenmiştir.
Bu yorum 01/08/2012 tarihinde eklenmiştir.
Sayfalar: 1
Bilgileriniz
Yorumunuz
Güvenlik Kodu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder