7 Şubat 2012 Salı

SORMA VER HARCI

İzmir'in Dürüst Başkanı Kocaoğlu'na Sorma ver Harcı'nı soruyorum...!
Aziz KOCAOĞLU geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,” su faturalarıyla birlikte hane başına 4-9 lira arasında katı atık bedeli tahsilinin yasal zorunluluk olduğunu” belirtmiş, belirtmesine de, peki sorma ver harcı için bir tek kelime yok iken, bu nedir?

KOCAOĞLU, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu paranın ilçe belediyelerine aktarıldığını, katı atık bedellerinin toplanmasının yasal zorunluluk olduğunu” ardından da, "Bu hükümetin yasal düzenlemesi ile belediyelere sağlanan bir gelirdir, aynı zamanda da yasal zorunluluktur, biz bunu uyguluyoruz.

Yine yasalar dışına çıkamam hükümet öyle istiyor diyen aynı belediye başkanımız, sorma ver harcı için tek kelime etmiyor.

Şimdi diyeceksiniz ki, sorma ver harcı nedir? Anlatayım efendim...
5 Aralık 2011 Tarihinde Yeni Asır Gazetesi, büyük puntolarla haberi vermişti.
“İzmir’de birçok belediye yasada belirtilen tarifenin çok üzerinde para alıyor” SORMA VER HARÇ’I...


Aziz Başkan buna engel olur müsaade etmez katiyen! Nerden mi biliyorum katı atık bedeli için parlamentoda karar çıkarsa biz onu uygulamak zorundayız, görevimiz o dememiş miydi? Demişti...

Ardından da, belediyelerin bu konuda yapacak bir şeyi yoktur. Yasayı koyan hükümetin önerisi ile parlamentonun takdiridir" derken;
sorma ver harcında ilçe belediyelerinin, milyonluk harçlar topladığı ortaya çıkmış, peki siz bu konuda ne yaptınız?

Bu konuda 3 yıl önce bu konuyla ilgili ilçe belediyelerini uyarmışınız, uyarınızda da Büyükşehir’in yapı ruhsat işlemlerinde “ uygulama birliği” sağlanması için 24 Ağustos 2009’da yayınladığı genelgede, o dönemki 21 İlçe Belediyesinden harç ve katılım paylarının kanun kapsamında alınmasını bildiren bir yazı yollamış, yollamasına da genelgenin tamamını uygulayan İlçe Belediyesi olmamış.

Peki, uygulayan olmamış üç sene içerisinde, 2010 Bütçesini,2011 Bütçesini, 2012 Bütçesini onarken göz ucuyla da Gelir Tarife Cetvellerine bakmadın mı?

Bu genelgeyi yollayan bürokratınız her kim ise bu konuyu takibine almadı mı?

Isı Yalıtım vizesi,Temel vizesi, Zemin üstü vizesi,Subasman vizesi,adı altında ücretleri meclis kararıyla gelir cetvellerine nasıl koyabildiniz?

Şimdi büyükşehir ben ilçe belediyelerine yazımı yolladım, sorumluluk benden çıktı mı diyecek?

Maalesef onu da diyemeyecek! Çünkü belediyelerin meclis kararıyla gelir cetvellerinde yer alan, büyükşehir’in de onadığı, asansör tetkik ücreti, anten tetkik ücreti, ruhsat tetkik ücreti, klima tetkik ücreti, kalorifer tetkik ücreti Belediyeler Gelirler Kanunu’nda yok.

Şimdi siz ve ilçe belediyeleri suç işlemiş oluyorlar mı? Kanuna göre evet...

Peki Yeni Asır bunu geçen sene yazmış İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapmış, ya ilçe belediyeleri...

Şimdi ya bu sorma ver harçlarını ödeyen hemşerileriniz, paralarını faiziyle geri isterlerse...

Yâ da meydanlarda ADALET İSTİYORUM diye haklarını ararlarsa;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ,vize, denetim, onay adı altında gelir elde eden belediyeleri suç duyurusu da yapacağız demiş, acaba suç duyurusu yapmışlar mıdır?

Ben üzerime düşeni yaptım, gerekli yerlere müracaatımı da eksik etmedim, yine çat kapı mülkiye başmüfettişi gelir, sonra siz de hemşerilerinize şikayet edersiniz,bizi taciz ediyorlar diye!

Son sözüm, yine Aziz Başkan'a hükümet karar almış, 'Yapı Ruhsat Harçları'nda uygulama bütünlüğü istemiş ama duyan olmamış.

Notlarım;

Taş üstüne taş koyamayan müteahhit Azat YEŞİL’e Halide Edip Caddesi'ni yapması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yeni yazı yollamışlar, bu doğru mudur?

Taş üstüne taş koyamayan müteahhit firmaya ihale verilirken, avam proje ile verilmiş, avam projeyle ihale verilmez ki, bu nasıl bir iş?

Yetkililer bunu elbet inceliyorlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder