16 Mayıs 2012 Çarşamba

Burası İzmir, Her an Her şey olabilir!

Burası İzmir, Her an Her şey olabilir!
Aziz Başkanım gündeme dair açıklamalarda bulunurken, “Alsancak giderse, kent gider” demiş ve Alsancak’ta Kruvaziyer Limanı içerisinde yapılmak istenen 102 bin metrekare AVM’nin, kentin trafiğini alt-üst edeceğini söylemiş.

Ayrıca Gaziemir’de Optimum AVM yüzünden trafiğin felç olduğunu ve çözümün belediyeden beklendiğini de söylemiş. “Belediye Alışveriş Merkezi yapmadı” demiş…

İnsan bunları okuyunca ne diyeceğini şaşırıyor.

Sayın Büyük Başkanım:

-Balçova da hafta sonu olunca, insanlar evlerinden çıkamaz olmuş. Kipa’nın arsa takası Balçova dan ret çıkmasına rağmen sizin Büyükşehir’inizde onaylanmadı mı?

-Agora AVM, dört ayrı parselde iken, tüp geçitlerle tek bina haline sizin meclis kararınızla getirilmedi mi?

-Bir önceki akşam Gaziemir Meclisi’nden geçip, sabahleyin meclis kararı yazılıp, akşama Büyükşehir Meclisi’ne giren ‘tarihin en acil plan tadilatı rekoru’ olan Optimum AVM de sizin eseriniz değil mi? Burada yoğunluk artışı olduğunu Gaziemir Planlama bilmiyor mu? Hadi Büyükşehir Planlamanın çalışma sistemini öğrendik. Gaziemir’in aslan plancıları neden sesini çıkarmadı?

-Çiğli İplik Fabrikası’nın yerini bitişiğindeki AOSB ye dahil eden
25 000 lik planı siz yaptınız. Böylece yetki AOSB ye geçti. Yağ Fabrikasının bulunduğu 100 bin metrekarelik yeri de siz ticaret yaptınız. Daha sonra AOSB, kendisine dâhil ettiğiniz 400 bin metrekarelik yerin 200 bin metrekaresini “Türkiye’nin en büyük alış veriş merkezi yapıyoruz” diye reklamlara başladı. Yanındaki yağ fabrikasının 100 bin metrekaresi ile birlikte, şu anda, burada toplam ‘300 bin metrekarelik ticaret merkezi alanı’ oluştu.

Peki, buna karşı ne yaptınız? Neden sesiniz çıkmıyor?

Bazen diyorum ki, acaba Sayın Başkan Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunun farkında mı değil?

Yoksa tam tersi, “Ben bilmem, ben anlamam” diyerek üzerinden sorumluluğu atabilir mi?

Veya gerçekten iddia edildiği gibi, Büyükşehir Belediyesini nazım imar dairesi ve Konak’tan taşıdığı Muhteşem Ekip mi yönetiyor?
Şu güzelim kente yazık vallahi.

Kimlerin planları nasıl geçiyor bir düşünmek lazım!

Gelelim, geçen yazımda değindiğim, Karabağlar Belediyesinin Melis gündeminde, yer alan, 10482 ada 1 parselde bulunan ile takas işleminin, oybirliği ile reddine, ilişkin kararı eleştirmiştim.

Karabağlar Belediyesinin yeni bir binada hizmet vermesini ve vatandaşın huzur içinde işlemlerini takip etmesinden yanaydım. Bugün yine aynı karardayım, lakin durum çok farklı imiş ben nereden bilebilirdim.

Meğer Karabağlar Belediyesi, 10482 ada 1 parselde bulunan, Burda Alışveriş Merkezi’nin yerini, Belediye Binası olarak almak niyetindeymiş. Lakin takas işlemi ile değil de, 6165 ada 3 parseldeki yerini satıp, buradan aldığı para ile Burda Alışveriş Merkezini satın almaya kararlı imiş.

Peki bu bina Alışveriş Merkezi için yapılmış bir bina iken nasıl, Belediye hizmet binasına çevireceksiniz?

Alışveriş Merkezini belediye hizmet binasına çevirirken, buranın zemin etütleri nasıl yapılacak, belediye binasında bulunması gereken onca odaları nasıl yapacaksınız?

Koskoca Karabağlar bölgesinde, boş bir arsa bulamadınız mı?
Bir otobanın üzerinde Belediye Hizmet Binası olabilir mi?, Kent estetiği denilen bir kavram yok mudur?

Karabağlar belediyesi özgün bir mimariyi hak etmiyor mu? Günümüzde, akıllı binalar üretiliyorken, Belediye Hizmet Binasını nasıl bu binada yapmayı düşünebilirsiniz?

Bu binanın dışa açılan bir penceresi bile yokken!

İddialara göre, Karabağlar Belediye Başkanının hemşerisi olduğu için bu binada ısrar edilmekteymiş, ben buna pek ihtimal vermek istemiyorum ama gerçek olabilir mi diye düşünmeden de edemiyorum.
Gelelim, Konak Belediyesine ait Benzin istasyonuna,
1993 senesinde Merbel ve Kombel adında iki belediye şirketi kurulmuş, bataklık olan bölgede bulunan alanı, benzin istasyonuna yap işlet devret yoluyla 20 yıllığına kiraya verilmiş.

Kira süresi 2013 yılının Mart ayında, bitiyor zannedersem, Kombel kira alıyormuş, Merbelin ise intifa hakkı varmış. Bu parseller paylaşılırken, iddialara göre, Fersan İşbitiren şerh koyuyor “ burayı paylaştıramazsınız bu alan belediye şirketine ait”de diyor.

Konak Belediyesi 7 yıl kira süresini uzatmak istiyormuş, istemesine de lakin bu iş nasıl olacak? Yap işlet devret modelinde kira akdi sona erdiğinde, belediyeye iadesi olması gerekmez mi? Burası açık artırmayla kiraya verilmeye kalkılsa kim bilir belediye ne kadar çok kar elde eder. İşte asıl talih kuşu burada.

Burada bulunan SHEL Benzin istasyonunun cirosu İzmir’de bir numarayken, Türkiye genelinde ise ilk ona giriyormuş, talih kuşu anlayacağınız.

3194 sayılı imar kanunun 42. Maddesi gereği, encümenin 12.04.2012 tarih ve 71 sayılı karara göre para cezası verilen İlçe Belediye Başkanının kaçak villası için verilen 30 günlük süre bitmek üzere, hatırlatırım. Bir ilçe belediye Başkanı bunu yaparsa varın gerisini siz düşünün. Merak etmeyin yine bir meclis kararı ile acil plan tadilatı yapılır mı yapılır.

Gelecek yazımda, okuyuculardan çarpıcı bir mail gelmez ise, 22.862 metre kare inşaat alanının nasıl 42.998 metre kareye çıkarabilindiği, 7 kat yapılaşma koşulu uygulanması gerekirken nasıl 12 kat ruhsat düzenlendiğini anlatmaya çalışacağım.

Aslında yazacak o kadar çok konu var ki, ne yazık ki bu yaşta, Kabakulak oldum, biraz yavaşlayacağımı üzülerek bildiririm, sakın bana mail yollayan okuyucularım konularına değinmiyorum zannetmesinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder