3 Mayıs 2012 Perşembe

Tariş Planı Askıda

Tariş Planı Askıda
Günlerdir gazetelerde, Çiğli’de bulunan ve Avrupa çapında sayılı bir fabrika özelliği olan Tariş İplik Fabrikası haberleri yer almakta. Sizin de dikkatinizi çekmiştir.

Gazete haberlerine göre, Tariş, İplik Fabrikasını, yasaya göre parselleyip satamadığı için, 73 milyon 250 bin TL ye İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne (AOSB) satmış. Arazi AOSB yönetimi tarafından parsellenerek sanayi bölgesi ve alışveriş merkezi şeklinde planlanmış. Daha sonra, Organize Sanayi Alanı olarak ayrılan bölüm, 38 adet parsele ayrılarak, metrekaresi 400 TL den ihaleye çıkarılmış. Bunun üzerine TARİŞ yönetimi, kendilerinin bu satıştan zarar ettiğini ve AOSB’ nin bu işlemlerden dolayı haksız kazanç elde ettiğini iddia ederek mahkemeye başvurmuş. Bu tartışmalar, basında hala devam etmekte.

Şimdi bakalım gerçekler böyle mi?

Büyükşehir Belediyemizin hazırladığı ve Büyükşehir Meclisinin 16. 10. 2009 Tarih 01.904 sayılı kararıyla onaylanmış 1/25 000 ölçekli Kentsel Bölge Nazım ve Planında, Çiğli İplik Fabrikası Sanayi Alanı olarak görünmekte. Daha sonra SS TARİŞ Üzüm Satış Kooperatifleri Birliği tarafından 6040 parsel (eski 5103 ve 4576 parsel) in alışveriş merkezi olması için 1/25 000 ölçekli plan değişikliği önerisiyle Büyükşehir Belediyesine başvuru yapılmış. Büyükşehir Planlaması da, Çiğli İplik Fabrikasının kapanması nedeniyle, fabrikanın olduğu kısmı (2135 Ada, 1 parsel) Organize Sanayi Alanına, geri kalan 6040 parseli de ‘ 2. Ve 3. Derece merkez kullanımına’ yani, hipermarket alanına dönüştüren bir plan hazırlamış!
Bu plan ise, İBB Meclisinin 10, 01, 2011 gün ve 05.30 sayılı kararı ile onaylanmış.

Yani sizin anlayacağınız sevgili İzmirliler ve TARİŞ emektarları, İplik Fabrikasının bulunduğu arazi, 10. 01. 2011 tarihinden önce Organize Sanayi Bölgesi içinde olmadığı için, bu yasaya tabi değilmiş!!!

Gelelim,6040 parsele, tüm kamuoyuna duyurulur: O plan şu anda askıda. Ve Mayıs ayı başında askıdan inecek.

İşin bir ilginç yanı da, planı çizenler, her nedense, sanki burası TARİŞ ‘in yeri değil de, rastgele bir vatandaşın arazisiymişçesine, sadece Ada ve parsel numarası yazmışlar.

Tariş in 1/5 000 ölçekli plan önerisi İBB’nin 11.01 2012 tarih ve 05.65 sayılı kararı ile onaylanmış…

Şu an askıda.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Tariş Pamuk Birliği`nden 73 milyon liraya aldığı 400 bin metrekarelik Çiğli İplik Fabrikası arsasını parselleyerek 200 milyon liraya satışa çıkarınca ortalık karışmış. Tariş Pamuk Birliği, ne yapmış "Kandırıldık" diyerek, satışın iptali için davada açmış.

Eğer AOSB, İplik Fabrikasının arazisinin yarısını söylediği gibi AVM ye çevirmişse, burada yaklaşık 300 bin metrekare bir alışveriş merkezi alanı oluşacaktır. Dolayısıyla buraya akın edecek araç ya da insan trafiğini varın siz düşünün.

Karşıyaka Belediye Binasının üstüne tek bir kat ilave verilmesi için kıyamet kopmuştu zamanında. Ama iş AVM olunca çok değişiyor demek ki…
Bakalım bu yeni AVM’ lerin çatı işleri kime kısmet olacak!

Diğer yandan, askıdaki plan üzerinde “Jeolojik etütlerin ve sulak alanda kaldığı için alınması gereken bakanlık görüşlerinin 1/1 000 ölçekli plan aşamasında yaptırılacağı belirtiliyor.

Bu tersten gidişin sebebi nedir anlayamadım. Ya bu görüşler olumsuz çıkarsa ne olacak?

Bir ilginç bilgide, 02.11.2006 tarihinde   19 milyon liraya  satılan ve  Aydın Tekstil fabrikası  arsası üzerine inşa edilen  alışveriş merkezinin danışmanı olarak gecen, ünlü gazetecinin,bu anılan plandaki, alışveriş merkezi yapacak olan kişilerin danışmanı olarak anılması beni epeyce rahatsız ettiğinden, kendilerini aradım,” Nivent hanım beni az çok tanıyorsunuz, böyle bir şey olabilir mi? Tariş’in satılması en çok beni üzmüştür, bu konu hakkında mutlaka bir yazı yazacağım” demesi üzerine benim bu konuya değinmem pek etik olamayacaktı.

Tariş konusu pek kapanacağa benzemiyor, bu konu ile ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığını ayrıca göreve davet ediyorum, elimizdeki değerleri ne için feda ettiğimizin acaba farkındalar mı? AVM çöplüğüne döndürülüyor Güzel İzmir’imiz. Hep tüketim, hep tüketim, ne zaman üretime geçeceğiz? Böylemi İzmir kalkınacak yazık!

Ayrıca, daha önce yazılarımda bahsettiğim, Urla’da deniz kıyısında imara açılan parsellerin planları da askıda.
Duyurulur…


Bu plan içinde itirazlarım olacak, ancak yine itirazım kabul görmeyecek!

Not: Optimum’un çatısını kim yaptı sorumuza yanıtlar gelmeye devam ediyor. Sonuç yakında…

Bornova Belediye Başkanı bir açıklama yapmış “ Bornova’da her yeri kayıt altına aldık” peki Çiçekli Köy sit alanı değil mi? Buradaki dört katlı yapılaşmalar, için ne yapıyorlar? Daha önce bu konu hakkında yazdım bir cevap alamadım. Elbet bir cevapları olacaktır diye beklemekteyim.

İzmir’in 1/100.000 ölçekli planı “ Yürütmeyi durdurma” almış, ya tamame, iptal olursa, İBB iftiharla hazırladığı 1/25.000 ölçekli planının dayanağı ortadan kalkmış olmuyor mu?

Gelecek yazımda askı süresinde itiraz ettiğim iki planda ne yazık ki geçmiş, geçmesine de nasıl geçmiş tüm detaylarıyla yazacağım, Bu planlar teknik, üniversitelerde ders olarak işlenebilir diye düşünmekteyim.(En azından tez yazılsın bari demekteyim.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder