Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş Yasalar Eşit Değil Midir?
Bu gün sizlere erg ve gücün nasıl, İzmir Planlarına etki ettiğinden söz edeceğim. Eğer elinizde bir güç varsa olmaz planlarınız onanır, tadilat ruhsatıyla kocaman inşaatlar yaparsınız. Anlayacağınız imar sopası bir anda GÖKKUŞAĞI oluverir, yetkililer bir anda üç maymunu oynar görmezler, duymazlar, konuşmazlar.
Erg ve gücü olmayanlar istedikleri kadar dikkat etseler dahi imar sopası başlarına iner, görmeyen gözler hata aramak adına kocaman olur bir anda. Yasalar eşit değil midir? Neyse biz konumuza dönelim,..
Yaşar Üniversitesi Bornova’daki yeni binasını yaparken nasıl yaptığını sizlerle paylaşayım istedim.
Üniversitenin oturduğu alan sanayi imarlı ve bu alan bir anda parsel bazında eğitim alanına dönmüş müdür? Peki, imar planı değişikliği yapılırken, bitişik parsel maliklerinin plan değişikliği yapılmasına ilişkin muvafakatleri alınmış mıdır? Söz konusu bu plan değişiklikleri ile müktesep hakları ihlal edilmiş midir?
Yeni kurulan üniversitenin alanında mevcut sanayi binası vardı. Ve bu bina tadilat ruhsatı ile niteliği değişmedi mi, hatta bina binacıklar doğurmadı mı? Sonuç olarak tadilat ruhsatıyla inşaat yapılmadı mı? İnşaat ruhsatı alındı mı yoksa halk bilmiyor bana boşuna e-mail çekiyor?
Tadilat ruhsatıyla yapılan bu üniversitede yeni yapılan ek binalara ruhsat alabilmek için yola terkleri yapılmalıydı, yapılmış mıdır?
Oturma raporu safhasında ne yapılmış acaba oturma raporu hangi kanuna göre uyarlanmış? Eğitim sahalarında her 400 metreye bir otoparklık yer bırakmak mecburiyetindeyken bu yapılmış mıdır?
Bunlar elbet sorgulanacaktır, peki şimdi yine bu sanayi alanın içerisinde kalan yaşar üniversitesinin ukdesindeki yeni parsellerin tamamına dokunulmadan,18 uygulaması içerisine sokulmadan, ama her nedense komşu parsellerden %40 alarak 18 uygulaması nasıl yapılmıştır? Yaşar Üniversitesinin alanı başka bir ilçede mi pardon adada mı bu uygulamayı komşu parsellere uygulayıp Üniversite parseline kılçıksız tam bir parsel çıkarmışlardır.
Burada bir eşitsizlik yok mudur yoksa ben mi yanılıyorum?
Şimdi Bayındırlık Bakanlığı tarafından 3194 sayılı imar planının 9. Maddesine göre reysen 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları yapılan mevcut üniversiteye yeni ek binaların beklide öğrenci yurdunun yapılabilmesini sağlayan plan beni ayrıca şaşırttı. Nedeni ise Aziz KOCAOĞLU ve İmar dairesi Başkanlığı ve Hukuk filosu Bayındırlık Bakanlığının planlarını Danıştay 6. Dairesinde dava açmaktan vazmı, geçmiş.
Ne değişti de karar değiştirdiniz? Siz değil miydiniz 5216 sayılı yasa kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın yetkisinde bulunan alanda 1/25.000 nazım imar planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin 5216 sayılı yasanın 7/b maddesi gereği Büyükşehir belediye başkanlığı yetkisindedir, Bayındırlık Bakanlığı nasıl planlar diye, dava açardınız. Ne oldu da Bakanlığa dava açmadınız. Buranın sahibi YAŞAR HOLDİNG diye mi. Peki benim planım, Huzur Evi Geriatri merkeziydi, bu kamu yararı değil miydi? Bu nasıl bir çifte standarttır başkanım Benim Holdingim yok diye mi? Oysa Sosyal hizmetler genel müdürlüğü kamu yararı var demekte en altta bunu da yayınlayacağım. Yorum sizlerin
Neyse biz konumuza dönelim!
Mülkiyet sınırlarını gösteren plan incelendiğinde, otopark ve yeşil alan ve park olarak gösterilen sahanın büyük bir kısmı üniversitece de çevrili olduğundan ( diğer komşu birkaç parselin otopark ihtiyacı zaten belediyece ruhsat verilirken kendi parsellerinde çözdürülmüştür) Bu çözümünde sadece Üniversiteye hizmet verecek olduğu da görülecektir.
Askıdaki imar planında gösterilen ve Üniversite mülkiyet sınırları içerisindeki geçen 10 m’lik trafik yolu (İmar plan değişikliği ile çıkmaz sokak ihdas edilemez hükmüne rağmen) ve 7 m’lik metro bağlantı yolu, üniversite sahasını azaltmama ve parçalara böldürmemek suretiyle komşu parsellerin yasal ve müktesep hakkının gasbedilmesi pahasına, Üniversiteye tek taraflı menfaat sağlamak hangi yasa maddesinde vardır?
Son söz olarak ben asla ilimizde üniversite yapılmasına karşı değilim hele böylesine Uluslar arası boyutta hak ettiği yeri almış böylesine deneyimli bir kadroyu bünyesinde barındıran, bir üniversitenin asla karşısında yer alamam, Ancak kişilere özel imar planlarının karşısındayım. Bakanlığın uygulamasını da asla sorgulamak istemezdim ancak, İBB nin Bakanlığın uyguladığı planlardaki yerin kime ait olduğuna göre mahkemeye taşımalarını da sorarım, elbet.
İzmir Valiliğini kişiye özel uygulanan ve planlama ilkelerine uymayan bu plan ve komşu parsellerin hakkını gözetecek, gerekli işlemlerin başlatılması için göreve davet ediyorum.
Notlarım
1) Alsancak Amerikan Hastanesi sağlık alanından meclis kararı ile çıkmış Ticaret Merkezi Alanına dönmüş. Bu plan İBB den nasıl geçecek izlemedeyim yakında,
2) Manas caddesi 1593/1 282/2 sokaktaki parseller kimin dersiniz ve planlaması ne olmuş,
3) İBB Zabıta Amirinin kadrosu yokmuş diye haberler gelmekte,
4) İZULAŞ İşletme müdürü kim olmuş dersiniz?
5) Zaliha Gül Şener kendine yakın olmayan kişilere 16-17 Ağustosta yol vereceği söylenmekte, kendi makam şoförünü Balçova Garajında baş kontrolör yapmış, bu kişi ilkokul mezunuymuş umarım bu dedikodudan ibarettir.
6) Yükselişten İZULAŞA Bornova garajına Atölye müdürü olarak atanmış denmekte, ne diyeyim üstelik yükselişin köylüsü denmekte,
7) İZULAŞ tan Halil Dillioğlu’nun emekli edilişine çok üzülmüşler işçinin babasıydı diye.
8) Sn Ersu Hızır içinde ESHOT personeli işçinin babasıydı, aksiydi maksiydi ama onun zamanında her şey düzgündü diyorlar. Bugüne kadar bu kişiyi yazdın diyeceksiniz ancak övgü geliyorsa da yazmak lazım, ben kimsenin ama kimsenin düşmanı değilim her zaman gerçeklerden yanayım. Farklı bir bilgi geldiğinde elbet yine yazacağım aksi halde tarafsızlığı nasıl savunabilirim.
9) Şirinyer TANSAŞ yeşil alandı, belediye hizmet alanına çevrildiği bilgisi geldi diğerleri de oluşmakta, bu işin sonu kötüye gider derler, ne yapabilirim, yazmayım mı? Peki, bu benim misyonuma yakışır mı yakışmaz.
Sağlıkla Kalın
Çürük Elmacı Nivent Kurtuluş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder