27 Temmuz 2012 Cuma

Metro Neden Bitemiyor 2

Metro Neden Bitemiyor 2
Metro dizisine devam etmeden evvel, bugün aldığım bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum, hatırlarsanız Narlıdere Belediyesi için İçişleri Bakanlığı karar no; 2012/31, karar tarihi 09.01.2012 tarihinde verilen, soruşturma iznine, Narlıdere Belediyesince, Danıştay’a itiraz edilmiştir. Ancak bana gelen iddialara göre Danıştay itirazı kabul görmemiş, mahkemeye sevk etmiş. İddialara göre Narlıdere Belediyesi, Danıştay kararını sır gibi saklıyormuş.

Soruşturmaları şimdilik bir kenara bırakalım, bitmeyen metro yolculuğuna devam edelim.

Evet Bayındır inşaat, İstanbul Otogar- Bağcılar metrosunu yarım bıraktığını, herkesin bilmesine karşın, Aziz Başkan, duymadım, görmedim, bilmiyorum diye bilir mi?

Geçen yazımda belirttiğim gibi, Bayındır İnşaat: 90.898.248 YTL,Tinsa LTD: 119.952.592 YTL,Ceylan İnşaat: 132.836.993 YTL,UKR metro & Gülermak: 132.900.788 YTL

Bu tekliflerde bulunan firmalar arasında en etkili olanın ve daha önce bir çok metro projesini teslim edenin Gülermak olduğunu ve onun verdiği teklifin akla mantığa yatkın olduğunu eklemek gerekebilir. Çünkü Bayındır Gülermak’tan 3'te 1 daha ucuz fiyat vermiş. Eskiler boşa söylememiş "Ucuz etin yahnisi" misali.

Burada, metro sürecinin ilan edildiği Ocak 2005′ten Haziran 2005′e kadar geçen 5 aylık süreç dikkatlerden kaçmamalıdır. Çünkü hızlı bir şekilde yapıp bitireceğiz denilen inşaatın başlama süreci bile en az 5 ay gecikmiştir diye sizlere aktarmıştım, Aslında burada vurgulanması gereken en önemli detay şudur,

Bu tarz büyük projelerde, eşyanın doğası gereği belli süreler vardır. O yüzden 20 ayda bitireceğiz diye şova iddialı açıklamalar yapmak doğru değildir. Her zaman sapma payını dikkate almak gerekirken, Aziz Başkan sürekli bu konuda şov yapmamış mıdır.

Güzelyalı metro istasyonu iptal edildi edilmesine de, projelendirirken buranın etütleri yapılmamış mıydı, asıl dikkate alınması gereken detay buradadır, Ahtapotun gözü burada,
Güzelyalı metro istasyonunun iptal edilmesi, projenin yanlış olduğunun en önemli delilidir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ortada bir yanlış anlaşılma var. Devlette bazı işler istenildiği gibi gitmiyor. Kamu İhale Kanunu’na göre bu hattın ihalesini yaptık. Bayındır İnşaat kazandı ve sonucu Kamu İhale Kurumu da onayladı. Zaten biz ihaleyi Bayındır İnşaat’a vermesek itiraz eder; Kamu İhale Kurumu da ihaleyi iptal ederdi”

2006 yılında, bunları söyleyen aynı başkan aradan yıllar geçtikten sonra, “Mafyaya ihale vermem, başkanlık hakkımı kullanarak ihaleyi iptal ettim “ demesini bilen aynı başkan, TMSF ye Borcu olan, 2001 yılında İstanbul metro işini yarım bırakan Bayındır İnşaat’ın aldığı ihaleyi neden iptal etmediğinizi sorabilir miyim, büyük başkan.

Neyse biz konumuza dönelim, 2005 yılının sonundan Mayıs ayına kadar 6 aylık zaman kaybı ve Güzelyalı’dan dolayı 100 günlük gecikme ile birlikte toplamda 9 aylık bir kayıp olduğu düşünülürse, Mayıs 2006′dan Eylül 2007′ye kadar olan süreçte metro inşaatında geri kalan işlerin bu 16 ayda nasıl bitirileceği izaha muhtaç görünmektedir. Çünkü metro inşaatının belirlenen iş süresi 24 aydır. 9 aylık kayıp vardır. Dolayısıyla işin bitmesi için 33 aylık süre gerekmektedir. 33 aylık iş, firma tarafından imzalanan taahhüde göre, nasıl 16 ayda tamamlanır?

Zaten sıkıntı yaşayan bir firmaya 33 aylık işi 16 ayda bitir diye taahhütname imzalattırmak ve bu imzaya inanmak sorulması gereken bir noktadır.

Aziz Başkanın ekibinin bu konuda kendisine verilen bilgileri kontrol ettirdiği söylenebilir mi? Cevaplandırılması gereken sorulardır
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yükümlülüklerini yerine getiremeyen yüklenici firma Bayındır İnşaat ile sözleşmeyi feshetti. 22 ayda bitmesi gereken yapım süresi uzadı...

Herkes merakla şimdi ne olacak diyordu.

2005 Mart ayında acele ile yapılan ihalede çok önemli kriter neden unutulmuştu? İhaleye katılan firmaların metro deneyimi var mıydı? İhaleye katılacak firmaların, finansal, idari ve teknik değerlendirmelere tabi tutulmalı idi.

Mayıs 2005 ten Aralık 2006′ya kadar geçen 1.5 yıllık süreçte 4.2 km tünel delinmesi gereken hattın sadece 1.1 km’lik tünelinin bitirilmesi ve geri kalan 3.1 km’lik tünelin bitmemesinin vebalini kim yüklenecektir?
Aziz Başkan ne diyorsunuz, bunun vebali sizde mi?


O dönemlerde başlayan ertelemelerin tarihlerini bir hatırlayalım isterseniz. 1. Tarih Mayıs 2017, ikinci tarih Eylül 2007, 3. Tarih Aralık 2007, 4. Tarih Aralık 2008.

Aziz Başkan tarih vermeyi çok seviyordu, o zamanlar,
Görüldüğü gibi 5.5 km’lik metro inşaatının 24 ayda bitirilmesi hedeflenirken, sadece % 10′luk kısmı biten bir metro inşaatını 15 ayda bitireceğiz diye açıklama yapılması ilginç bir durumdur. 1.5 senede % 10′u biten inşaatın kalan % 90′ı 15 ayda nasıl bitirileceği konusunda herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır.

İptal edilen Üçyol-Üçkuyular metro inşaatı sözleşmesinden sonra 15 Ocak’ta tekrar ihaleye çıkılacağı açıklandı. Yine medyaya verilen bilgilerde Bornova-Evka 3 hattının da ihale edileceği belirtildi.
Görüldüğü gibi işlerin biri bitmeden ikincisine girişiliyor. Aynı Ankara’dakine benzer hatalar yapılıyor. 3 metro inşaatına birden girişen Ankara hiç birini tamamlayamamış ve yarım kalan hatların hepsi bakanlığa devredilmişti. 3 hat yerine sadece 1 hat yapılmaya çalışılsaydı en azından 1 hat tamamlanmış olurdu. İzmir’de de bir hat bitmeden diğer hatta girişmek sorunları daha da arttırmıştır.
İhale süreçlerindeki yasal prosedürler göz ardı edilerek kamuoyuna “hemen yapıyoruz” imajı veriliyor.

Üçyol-Üçkuyular’da 2. kez ihale yapılacak ihalenin tarihi 6 Mart olarak açıklandı. Projeyi üstlenecek firma, çalışmaya sözleşmesi fesh edilen Bayındır’ın bıraktığı yerden devam edecek.

6 istasyon yapılacak. İzmirspor istasyonu: Hatay Askeri Hastane, Hatay İstasyonu Renkli Durağı, Göztepe istasyonu, İlahiyat Fakültesi kavşağı ,Poligon İstasyonu, Güzelyalı İstasyonu, Tansaş’ın bulunduğu nokta, Fahrettin Altay istasyonu – Fahrettin Altay Meydanı
Görüldüğü gibi yine gerçekleşmeyecek hedefler konulmaktadır. İlk ihalede 22 aydan 24 aya çıkan yapım süresi, işlerin ancak % 10′unun bitmesine rağmen, kalan % 90′lık iş için 18 ayda bitirilecek denmektedir. İlk ihaledeki 24 aylık süreyi ve iş başladıktan sonra ortaya çıkan sorunları göz ardı ederek hedeflenen 18 aylık sürenin ne kadar gerçeklikten uzak olduğu ortadadır.

Diğer üzerinde önemle durulması gereken konu ise, Güzelyalı’da yer altı deresinin ortaya çıkması ve saniyede 4 litre su aktığından dolayı tünel delinmesinin zor olduğu göz ardı edilerek ihaleye Güzelyalı istasyonu da eklenmiştir. Bunlar geleceği düşünmeden ve sağlam bir zemin etüdü yapılmadan atılan adımlardır. (ilerleyen süreçte bu istasyon iptal edilmiştir)

Aziz Başkan, metronun ertelenmesinden dolayı, hemşerilerinden özür dileyeceğine, geleceğe yönelik sürekli yanıltıcı bilgiler vererek günü kurtarma çabasına girmişti, malumunuz önünde yerel seçimler vardı.

İzmir dönüşüm içinde, söz konusu projelerin tamamlanmasıyla kentteki yaşam standartları yükselecek diye sıkılmadan beyanlarını sürdüren, büyük başkan, yine sıkılmadan, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren almaya başlayacağız, diye meydanlarda konuşuyordu.
İkinci ihale en nihayetinde yapıldı,
Metro inşaatının % 10 tamamlandığı için kalan % 90 lık kısmı için verilen teklif, % 100 için verilen tekliften bile yaklaşık 46 milyon YTL fazla çıkmıştır.

Metro inşaatının % 10′luk kısmının bitmeyerek işin tamamına teklif verildiği varsayılsaydı; % 90 için 136 milyon YTL olan teklif % 100 için 150 milyon YTL olacaktı.

1. ihalenin olması gerekenden düşük fiyatla alındığı ve bu durumun İBB tarafından çok fazla sorgulanmadan acele ile işlere girişildiği 2. ihalede verilen tekliflerle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Rakamlara bakıldığında; 2. ihalenin ilk ihale ile arasında % 60′a varan bir artış olmuştur. Yani % 10 daha az işe % 60 daha fazla para ödenecektir.

Bunu kimse sorgulamamıştı,
2. ihalede 136 milyon 493 bin 246 YTL ile en düşük teklifi veren Bozoğlu İnşaat’ın sözleşmeye davet edileceği açıklandı. Metro inşaatının bitiş süresinin 540 gün (18 ay) olduğu da ayrıca belirtildi.

18 ayda bitirilecek hedefinden milim sapma olmamakta, geçmişten ders alınmamakta ve tutarsız bitiş tarihleri havada uçuşmaktadır.
Görüldüğü gibi 5.5 km’lik iş 8.8 km’ye çıkarak büyümüş ancak hedeflenen yapım süresi 24 aydan 18 aya kadar azalmıştır.

Ne kadar gerçekçi hedefler konulduğu ortada olup fazla yoruma gerek yoktur.

Yaşanan onca sıkıntıya rağmen kamuoyuna hala ümitli mesajlar verilmekte ve metro inşaatı ile ilgili gerçekler halktan gizlenmekteydi.

Hadi İBB nin “ çete davası “ sizlerin iftihar vesikanızda, bu metro ne vesikanız oluyor?

İzmirspor istasyonunun tünel kazısının daha o günlerde bitmesine rağmen 2012′nin ortalarına geldiğimiz bugünlerde, aradan 3.5 yıl geçmesine rağmen hala açılmamış olması, bir o kadar, düşündürücüdür.
Sahi tünelde çalışmalar ne durumdadır?

Bu arada basında, tüneller buluştu, en zor dönem atlatıldı, yakında hemşerilerim ile metroya bineceğiz, gibi haberler uçuşmaya başladı.
Görüldüğü gibi zemin sorunlarından dolayı 3 istasyondaki proje değişikliğinden kaynaklanan maliyet artışları ile ilgili olarak kamuoyuna tek kelime bir açıklama bile yapılmamıştır.

Projenin hep olumlu tarafları halka anlatılmış ancak sorunlar hep kapalı kapılar ardında tartışılmıştır.

Gerçek dışı beyanlarından dolayı, kimse Aziz Başkan sen doğruları söylemiyorsun diyemedi.

İlk ihaleden dolayı 2 sene geriye gidiş olduğu ifade edilmiştir. 2. ihaleye çıkılmak için kaybolan süre 240 gün yani 8 aydır. 8 ay olan kaybın 24 ay olarak ifade edilmesi kamuoyunun yanıltılması değil miydi?

19 Mart 2009 yerel seçimlerine kadar açılacak denilen İzmirspor metro istasyonun alt kısmı bitirilebildi. Yürüyen merdiven rampa tüneli yüzeye kadar geldi. Metro inşaatının 2009 sonunda bitirilebilmesi için 145 / 12 = 12 Milyonluk aylık bütçe harcanması gerekiyor. Fiyat farkları ile ilgili hakem heyeti sonuçları açıklandı ancak kamuoyu ile paylaşılmadı.

139 milyon YTL’ye ihale edilen metro inşaatının maliyeti 240 milyon YTL ye çıktı.

Devamı gelecek hemen yarın.

1 yorum:

  1. Bir kredi ihtiyaciniz var mi? Eger bir is baslatmak için bir kredi ihtiyaci var mi? Eger bir is var ve isinizi genisletmek için bir kredi gerekiyor mu?
    Herhangi bir finansal karmasa içinde olan ve bir kredi ihtiyaci? Eger borçlari temizlemek için bir kredi gerekiyor mu? Ne olursa olsun kredi sorunlari, burada 3% düsük ve uygun faiz oranlari kredi sunmak olarak yardimcidir. Bize bugün, E-posta:(garrycoleman_loanoffice@yahoo.com) Daha fazla bilgi için.

    Isim: ___________________________
    Soyadi: ____________________________
    Cinsiyet: _______________________________
    Medeni Hali: _______________________
    Adres: ______________________
    Sehir / Posta kodu: ______________________
    Ülke: ______________________________
    Dogum Tarihi: ________________________
    Kredi olarak Gerekli Miktari: ________________
    Kredi Süre: ________________________
    Aylik Gelirleri / yil: _________
    Meslek: ___________________________
    Kredi için Amaç: _____________________
    Telefon: ________________________________
    Faks: __________________________________
    Ingilizce biliyor musunuz?

    YanıtlaSil