8 Temmuz 2012 Pazar

Rantlı Ballı Alışveriş 1

Rantlı, Ballı AlışverişBugün ki yazıma başlamadan evvel, Sosyal Demokrat kavramının tanımıyla başlamak istiyorum, ne yazık ki hala Sosyal Demokrat ne demek, olduğunu bilmeyen kişiler var.

Sosyal Demokrasi tanım olarak emekçilerle öteki sınıfların çıkarları arasında, demokratik özgürlükler ortamında, siyasal ve ekonomik yapıyı değiştirerek hakkaniyet dengesi kurmayı amaçlayan, siyasal ve ideolojik bir kitle hareketidir.

Daha öz tanımlamak gerekirse, Toplum, halk yönetiminden yana, toplumcu düşünceyi savunan, gelir dağılımındaki adaletsizliği, KAPİTALİZM çarpık bölüşüm tarzını kabul etmeyen sosyalizm yanlısı.

Sosyalizm ise, ülke ekonomisinin Kapitalizm’de olduğu gibi toplumun çok küçük ve burjuva sınıfının yararına değil, daha geniş gurupların yararına hizmet etmesini savunur.

Şimdi bunları niye kaleme aldığımı merak ediyorsunuzdur, CHP Karabağlar İlçe Belediyesi, Sosyal Demokrat bir partinin temsilcisidir. Halk Sosyal Demokrasiyle yönetilme biçimini istemiş olacak ki CHP adayına oyunu vermiştir.

Pazartesi günü Karabağlar Belediyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meclis salonunda, Karabağlar İlçe halkını ilgilendiren çok önemli iki karar almıştır.

Bu kararlardan biri, Burda Alışveriş Merkezi'nin Karabağlar Belediye meclis kararıyla, satın alınıp Belediye Hizmet Binası yapılması.

İkincisi ise Karabağlar Belediyesi'nin hissedarı olan Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş’ ye satılması kararı. ( Bu konuyu, ayrı bir yazı konusu olarak ele alacağım)

Basına yansıyan Karabağlar’da hizmet binası için önemli adım manşetlerinden yola çıkarak, önemli adımın arkasındaki sır perdesini olabildiğince kaldırmaya çalışacağım.
Burda Alışveriş Merkezinin sahibi, Atilla Ersan.
Kimdir Atilla Ersan? AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in akrabası...


Ulusal basına yansıyan haberlere göre, “Aynı zamanda yakın akraba olan 9 ailenin Kiler'in öncülüğünde birbirlerini destekleyerek kurduğu Kiler, KİM, Burda, Namlı, Gökkuşağı gibi marketler, uluslararası zincir mağazalarla kıyasıya rekabet ediyor.”

26 yıl önce Bitlis'ten İzmir'e göç eden Atilla Ersan ve kardeşleri, İzmir'de açtıkları Ersan Market ile şimdilerde 17 mağazaya ulaşan Burda Marketleri'nin temelini attı. 1996'ya kadar İzmir'de faaliyet yürüten Ersan Kardeşler o tarihten sonra İstanbul'a yerleşme kararı aldı. Ersan Kardeşler, İstanbul'da Kiler markası ile franchising işletme olarak 10 yıla yakın bir süre yoluna devam etti.

Merak edenler için, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Bitlis doğumludur, elbet hemşeri ilişkileri olacaktır, ancak başkanı olduğu belediyeyi zarara uğratacak alım ve satışları yapması doğru değildir.

Şimdi bu sürece nasıl gelindi kronolojik sırayla ele alalım:

22.03.2012 tarihinde Karabağlar Belediye Başkanlığına, Burda Marketçilik Sanayi ve Tic. A.Ş tarafından, “ Şirketimiz adına kayıtlı arsa ve bina niteliğine haiz taşınmazların, Belediyece satın alınmasına ilişkin müracaatımız hakkında diye yazdıkları dilekçede en dikkat çekici yanı, “ Söz konusu binanın ve arsanın kamu yararına uygunluğu vb nedenlerle Belediyeniz için uygun olduğu tarafımızdan düşünülmüştür”

Kamu yararı olduğunu nasıl tespit ettiniz, buda ayrı bir konudur.
30.03.2012 Tarihinde Burda Alışveriş Merkezinin teklifini verdiği tarihin, sekizinci gününde ise K.Sıtkı Kürüm tarafından “Meclis Sayın Heyetine” satış teklifini kendi imzasıyla sunmuştur.

Bu satış dilekçesinden öncede, Burda Alışveriş Merkezi, Üçkuyular’da bulunan 6165 ada 3 parselle takas işlemi teklifinde bulunmuş bu yol tutmayınca, bu sefer alışveriş mağazasını, belediyeye satış teklifinde bulunulmuştur.

Bu takas işleminde imzası bulunan meclis üyesi, Cebrail Tümer, 06.04.2012 tarihinde söz konusu önergedeki imzasını geri çekmiştir.
Karabağlar Meclis kararı ile Burda Alışveriş Merkezinin, Karabağlar Belediye Hizmet binası olarak, oy çokluğu ile kabul edildi, karara sadece BBP’li meclis üyesi Cebrail Tümer, ret oyu vermiş, en azından bir kişi bile bu olayın yanlışını görebilmiş.

Burda Alışveriş Mağazası'nın net metrekaresi, bedel tespit tutanaklarını, buranın neden olamayacağını, kulakta dolma bilgilerle değil evraka dayalı bilgilerle, gelecek yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

Ancak benim anlamakta zorlandığım husus, CHP “Toplumsal ranta dayanan bir partidir, kişisel ranta dayalı değil” nasıl olurda kişisel rant içeren bir alışverişi yapmakta ısrarcı olabilir?

Ya Ak Partili meclis üyeleri sizlere sormak istiyorum, bu ballı alışverişe nasıl yol verebildiniz? AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in bir etkisi oldu mu diye sormadan geçemeyeceğim.

“Karabağlar'da İzmirlilere kapılarını açan Burda AVM'nin açılış törenine İzmir Milletvekilleri İsmail Katmerci, Abdülrezzak Erten ile birlikte Kiler Mağazaları'nın kurucusu Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de katıldı”

Ya, CHP Karabağlar İlçe Başkanı, Polat Manduz bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

Çiçeği burnunda CHP İl Başkanı Ali Engin bu konu hakkında, ya sizin düşünceniz nedir?

Gelecek yazımda görüşmek üzere...

1 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi makaleleriniz Vip danışmanlık tarafından çok beğenilmiştir. Güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Ekibimiz başarılarınızın devamını diler.

    YanıtlaSil