28 Ocak 2013 Pazartesi

EXPO NEDEN ŞEFFAF DEĞİL DE KAPALI?

23 Aralık 2012

Sizlerle paylaştığım EXPO cevap mailinden hemen sonra Genel Sekreter Ergüder Can Beyi aradım. Telefona asistanı hanımefendi çıktı.

Ergüder Beyin toplantıda olduğunu, kendisinin yardımcı olup olamayacağını sordu. Hanımefendi EXPO bütçesi için bilgi veremeyeceklerini bildirmişler. “ Evet, maili şimdi ben attım, doğrudur”

Hanımefendi, ben emlak vergimi ödüyorum, elektrik faturamdan vergi kesiliyor, su faturamdan da vergi kesiliyor, cep telefonumdan da vergi kesiliyor, bu kesilen vergilerle EXPO Bütçesine para aktarılıyor dolayısıyla EXPO bütçesi benim ve diğer vatandaşların vergilerinden kesilen paralarla bütçe oluşuyor. Benim ve vatandaşın paralarının nereye harcandığını bilmek, vatandaşlık hakkıdır.

Ergüder Bey, EXPO Genel Sekreteri ayrıca İZKA Kalkınma Ajansının da Genel Sekreteri. Böylesine önemli büyük paraları yöneten iki kurumun Genel sekreterliğini niye tek bir kişi yapmaktadır? Koskoca İzmir ilinde başka ikinci kişi yok mudur? Diye telefonu kapattım.

Ergüder Can Bey geçmişte Kaymakamlık ve Vali yardımcılığı yapmış iyi bir devlet adamı olabilir. İyi derecede İngilizce bilen, AB’ye uyum sürecinde Türkiye için öneriler başlıklı tez çalışmalarında da bulunmuş olabilir. Ben böylesine kıymetli birinin bu görevlerde yeterli değildir tartışmasında değilim. Ancak yanılmıyorsam 60 milyonluk EXPO bütçesi ve 35 milyonluk İZKA bütçesini tek bir kişi tarafından yönetilmesine karşıyım.

EXPO bütçesini idare etmek için bile 7 gün yeterli değilken neden İZKA’nın ağır sorumluluğu bir kişidedir. Yok mudur ikinci bir kişi koskoca İzmir’de? Yoksa Ergüder Bey, herkese eşit verilen 24 saat dilimini, 48 saat olarak kullanma becerisine sahip.

Konuyu dağıtmadan tarafıma gelen T.C EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanlığından gelen cevap yazısından söz etmek istiyorum. Kamu kurumu olarak değerlendirilemeyeceği, Özel Hukuk hükümlerine tabi bir tüzel kişilik olduğu bildirilmiştir.

Yanılıyor olabilirim, ancak EXPO’nun başında T.C ibaresi var ise, bilgi edinme kanuna tabidir.

Tarafıma gelen yazıda, bilgi edinme kanunun 2. Maddesine atıfta bulunulmuş ve bu kapsama tabii olmadıklarını söylemişler.

MADDE 2. —Bu Kanun; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanır.

Ergüder Bey bu kapsamda olmadıklarını 17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yer alan 649 sayılı Kanun hükmünde Kararname’nin 62. Maddesi ile belirlediği üzere EXPO 2020 İZMİR Yönlendirme Kurulu Özel Hukuk hükümlerine tabi bir tüzel kişiliktir.

Hemen 62. Maddeyi inceledim, sizlerle paylaşıyorum.

MADDE 62 –(1) EXPO 2020’ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi amacıyla 2013 yılında Uluslararası Sergiler Bürosu genel kurulunda yapılacak seçimlerde, İzmir İlinin ülkemiz adına sürdürdüğü adaylığının başarıyla sonuçlandırılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere, özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzelkişiliği haiz EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu kurulmuştur.
(
2) Yönlendirme Kurulunun organları Yürütme Komitesi ve Genel Sekreterliktir.

(3) Yönlendirme Kurulunun gelirleri şunlardır:

a) Genel bütçeden ayrılacak ödenek.

b) İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2012 ve 2013 bütçelerine her yıl bu amaçla konacak ödenek.

c) İzmir İl Özel İdaresinin 2012 ve 2013 bütçelerine her yıl bu amaçla konacak ödenek.

ç) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından 2012 ve 2013 yıllarında aktarılacak tutarlar.

) Her türlü naklen yayın, reklam ve sponsorluk gelirleri.

e) Gerçek ve tüzelkişilerden alınacak nakdi ve ayni bağış ve yardımlar.

f) Faiz ve diğer gelirler.

(4) Gelirler ulusal bankalardan birinde bu amaçla açılacak hesapta toplanır. Hesap açmaya, kapamaya veya hesapta toplanan tutarları nemalandırmaya Yürütme Komitesi Başkanı yetkilidir. Başkan, bu yetkilerini kısmen veya tamamen Yürütme Komitesinin diğer üyelerinden birine veya Genel Sekretere devredebilir.

(5) Bu madde kapsamına giren mal ve hizmet alımları ile her türlü işlemlerde 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz. Alım, satım ve kiralama işlemleri ile yapılacak harcamalarda uygulanacak usul ve esaslar Yönlendirme Kurulunca belirlenir.

(6) Kurulun ve organlarının oluşumu ve çalışma esasları, Kurula ve Yürütme Komitesine üye olarak katılacak kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek veya tüzelkişiler ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.

(7) İzmir’in adaylığının Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulunca kabulü halinde Yönlendirme Kurulu, EXPO 2020 İzmir ile ilgili işlemleri yürütmek üzere yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar faaliyetlerine devam eder.

(8) İzmir’in adaylığının Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulunca kabul edilmemesi halinde Yönlendirme Kurulunun hesaplarında bulunan tutarlar ile taşınırlar Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tasfiye edilir.

8. madde yer alan konuyu tekrar, tekrar okudum, yanlış anlamış olabilirim şayet EXPO’yu kazanamamış olmamız halinde kurulda kalan tutarlar ile taşınırlar, Bakanlar kurulu kararı ile tasfiye edilir deniliyorken, EXPO devlete bağlı bir tüzel kişilikken neden bilgi edinme yasası kapsamında bütçeyi öğrenemiyoruz.

Bizler özel bir şirketin bütçesini öğrenmeye çalışmıyoruz ki!

Bilgi edinme yasasının 3. Maddesinin c bendinde Bilgi: Kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan bu Kanun kapsamındaki her türlü veriyi
d bendinde ise, Belge: Kurum ve kuruluşların sahip oldukları bu Kanun kapsamındaki yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plân, film, fotoğraf, teyp ve videokaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcılarını,
ebendinde ise Bilgi veya belgeye erişim: İstenen bilgi veya belgenin niteliğine göre, kurum ve kuruluşlarca, başvuru sahibine söz konusu bilgi veya belgenin bir kopyasının verilmesini, kopya verilmesinin mümkün olmadığı hâllerde, başvuru sahibinin bilgi veya belgenin aslını inceleyerek not almasına veya içeriğini görmesine veya işitmesine izin verilmesini,

Bilgi edinme kapsamı dışında olan,

MADDE 16. —Açıklanması hâlinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.

MADDE 18. —Sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Bizler devlet sırrı ile ilgili bir şey sormadık!

Bilgi edinme nedir diye sorarsanız eğer, bilgi edinme ve verilere ulaşma özgürlüğü, idarenin yaptığı ve yapmakta olduğu işlemler ile eylemler hakkında bireyin bilgi almasını, belgeleri elde etmesini öngören temel bir insan hakkıdır.(Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 10-c)

Kanunun genel gerekçesinde de ifade edildiği üzere, bireylere daha yakın bir yönetimi, yönetimin halkın denetimine açıklığını ve şeffaflığı sağlama işlevlerinin yanında halkın Devlete karşı duyduğu güveni daha yüksek seviyeye çıkarmada da önemli bir rol oynayan bilgi edinme hakkı, demokratik ülkelerde vazgeçilmez temel haklardan biri olarak kabul edilmektedir.

Bizler demokratik haklarımız kapsamında EXPO bütçesini öğrenmeye kalktık. Bazı Belediyelerde bilgi edinme hakkımızı elimizden almaya kalkmaktalar. Oysa mevcut idari yapılanma içerisinde mutlaka başvuruların gereğinin yapılması gerekir.

Bilgi edinme talebi kurum tarafından ret edilen başvuru sahibi, kurumun veya kuruluşun ret cevabının kendisine tebliğinden itibaren -yargı yoluna başvurmadan, 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme kuruluna itiraz edebilir.

Bende itiraz hakkımı elbet kullanacağım!

Benim gibi birçok vatandaşın kafasına takılan sorular var,

EXPO kapsamında kaç kişi çalışmaktadır?

Bu kişiler ne maaş almaktadırlar?

Yurt dışına giden gurupların kaçı İngilizce bilmektedirler?

EXPO kapsamında projelerimiz nedir? Sadece lokum ve nazar boncuğumu dağıtıyoruz?

Bunları biliyor muyuz, hayır bilmiyoruz geçen yıllarda kaybettiğimiz EXPO’yu bu sene kazanacak mıyız? Yoksa bir bilinmeze doğrumu gidiyoruz?

Daha yolun başındayken neden ek bütçe istendi? Bu paralar nereye gitti?

Kim Biliyor, bu paralar nereye harcanıyor? Bir bilen varsa söylesin!

İZKA bütçesi içinde, bilgi edinmeden soru sordum bakalım kanunun hangi maddesine atıfta bulunulup cevap verilmeyecek bekleyip göreceğiz. Elbet sizlerle paylaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder