28 Ocak 2013 Pazartesi

ÜÇ KUYULAR AVM 314 Aralık 2012

ÜÇKUYULAR AVM-3-

Değerli Dostlarım... Bu köşede daha önce yazmış olduğum, ÜÇKUYULAR AVM-1 ve ÜÇKUYULAR AVM-2 yazılarından sonra; Almış olduğum önemli bilgileri hem sizlerle, hem de İç İşleri Bakanlığının yetkili kurumlarıyla, kamu yararı gözeterek paylaşmak istedim.

Önceki yazılarımda bahsetmiş olduğum konuları özetlersek; Yazıma konu taşınmaz, Balçova Belediyesi sınırları içerisinde, her türlü belediye hizmetleri ile ulaşım, alt yapı hizmetlerinden yararlanan, meskûn ve çok katlı yapılaşmaların olduğu, konut ve ticaret bölgesinde yer almaktadır.

Ayrıca 2007 yılında sınırları genişletilen Turizm Alanı ve 05.06.2012 tarihinde kanunla belirlenen EXPO 2020 alanını kapsayan, Üçkuyular vapur iskelesi, Çeşme otoyolu, Sahilevleri ile çevrelenen, Uluslararası nitelikte Kurvaziyer Limanı olarak öngörülen alana komşu parsel olup; Şu anda İBB tarafından Oto terminal, Balçova Belediyesi tarafından Pazaryeri, Konak Belediyesi tarafından Akaryakıt İstasyonu ve Belediye hizmet alanı ve Maliye Bakanlığına ait 9 Eylül Vergi Dairesi olarak kullanılmaktadır.

Balçova Belediyesi sınırlarında kalan, Üçkuyular pazaryeri olarak adlandırılan alana, daha önceki iki yazımda belirttiğim üzere; Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. talip olmuştur.

1984 yılından itibaren, Konak Belediyesi tarafından kamulaştırma işlemleri, Oto terminal ve Pazaryeri olarak gerçekleşen Ada üzerindeki ilgili Parseller, ne yazık ki şu anda ki konumu itibari ile Kamulaştırmanın asıl amacı dışına çıkmıştır. İBB, Karabağlar Belediyesi, Konak Belediyesi, Maliye Bakanlığı ve Balçova Belediyesi tarafından, üstün gayretlerle Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yapacağı 500 Milyon Türk Lirası yatırım için zemin çalışması yapılmış ve de bitirilme aşamasına gelmiştir.

Küçük hisseleri vatandaştan toplayan ilgili şirket İzmir 6. Sulh Hukuk Mahkemesi 2007/171 Esas sayılı dosyasıyla '' ortaklığın giderilmesi '' davasını, ilgili hisse sahibi Belediyelere açmıştır. 2010 yılında ilgili mahkeme Bilirkişi marifetiyle metrekare birim fiyatı olarak 3.000-TL rakamını belirlemiştir.

O tarihte 6165 Ada 3 Parsel olan taşınmazda, her ne kadar İBB'nın dilekçesine istinaden '' Oto terminal '' olarak terki istense de, aslında Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından İBB'den önce vermiş olduğu dilekçe göz önünde bulundurularak, Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi Meclislerince '' oto terminal ve yeşil alan '' terkleri yapılmıştır.

Tüm bu terkler gerçekleştikten sonra, Balçova Belediyesi'nin uygulamasıyla 6165 Ada 3 Parsel kapatılarak, 6165 Ada 6 Parsel olarak yaşamaya başlamıştır.
Aslında çok karışık görülen ve de çok ayaklı saç ayağına benzettiğim çalışmalar, kendi içerisinde de farklılıklar göstermektedir. Şimdi, 6165 Ada 6 Parsel ( eski 3 Parsel ) 'e tekrar dönmeden önce, buraya komşu diğer parseli yazmak zorundayım ki, resmi tam anlamıyla görebilesiniz.

Bu komşu parsel; 6165 Ada 5 Parsel olarak geçmektedir. Yazımın başında bahsetmiş olduğum '' anlamlı kamulaştırma '' sonucunda pazaryeri bir anda Akaryakıt İstasyonu olmuştur. (Bu konuya ayrıntılı olarak başka bir yazımda yer vereceğim. Satışı bekliyorum!!! ) İlgili Akaryakıt istasyonu yeri Konak Belediyesi Meclisince 5393 sayılı Belediye kanunu dururken, Türk Ticaret Kanunun ilgili maddesince '' ayni hak '' ile sermayesi % 50'sinden fazlası Konak Belediyesine ait olan, kamu şirketi MERBEL A.Ş. devredilmiştir!...

Akabinde İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesince bir bedel belirlenmiştir. Mahkemece belirlenen rakam 4.500-TL'dir. Neresi burası? 6165 Ada 6 Parsel'e komşu olan parsel; Yani aynı Adanın 5 no'lu Parsel'i. Her işi doğru Konak Belediyesi!!!...

Rakamı az bulmuş; kendi içerisinde ki komisyonu devreye sokmuş ve 5 Parsel'in bedelini m2 6.000-TL olarak belirlemiş ve Merbel A.Ş. devrini yapmıştır.

Dönüyorum Karabağlar Belediyesine; 6 Parsel'de en büyük hisseye sahip Karabağlar Belediyesi Konak Belediyesi’ne rağmen daha net ve seri işlemler gerçekleştirmiştir. Encümen tarafından 7 no'lu komisyona havale edilen 6165 Ada 6 Parsel Komisyon üyelerinden birinin, komisyondan azlini istemesine, Emlak ve İstimlâk Müdürü'nün makamı terk-i etmesine sebeb olmuş, olmasına rağmen; İlgili parseldeki hissesinin metrekare birim fiyatını 3.550-TL belirleyerek 19.11.2012 tarih 3537 sayılı Encümen kararıyla satış kararını almıştır.

Karabağlar bu rakama nasıl vardı? Şöyle; 2010 yılında ortaklığın giderilmesi davasında, bilirkişinin belirlediği rakama 2011 ve 2012 ÜFE oranlarını ekledi ve 3.550-TL. Çok basit değil mi? Aslında bu kadar gürültüye ne gerek var?

Ama öyle değil Değerli Dostlarım;

Şöyle ki; 2010 tarihinde ki karar, 1) Oto terminale ve Yeşil alana terki yapılmamış haliydi. 2) ÜFE hesabı yapsanız bile, o rakam 3.630-TL çıkar. Bilirkişinin Mahkemede değerleme yaptığı tarih Haziran 2010, satış için Encümenin aldığı karar tarihi Kasım 2012. Tarihler göz önünde bulundurulursa ÜFE oranına göre rakam =1.21 x 3.000 =3.630-TL olmalıydı.

Ayrıca, ÜÇKUYULAR AVM-2 başlıklı yazımda yayımladığım, Emlakçılar Odasının Değerleme raporunu hizmet satın alma yoluyla edinen yine Karabağlar Belediyesi Komisyon Üyeleri, Oda'nın belirlediği 4.500-TL rakamını nasıl görmezden gelir?

Yine Konak Belediyesi'nin Merbel'e devrini yaptığı, komşu 5 parsel'in İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce 4.500-TL'lik rakamını nasıl gözden kaçırır. Devam ediyorum 2.Asliye Ticaret Mahkemesi'nin belirlediği rakamı az bulup, kendi komisyonunda metrekare birim fiyatını 6.000-TL belirleyen Konak Belediyesi'nin değerleme raporunu görmeyen, Karabağlar Belediyesi çok sevgili Komisyon Üyeleri, Ufuk Akaryakıt - Semt garajı yolunun batısında bulunan parsellerde İBB'nin yapmış olduğu metrekare birim fiyatı 4.500-TL olan kamulaştırma rakamını nasıl gözönünde bulundurmaz, nasıl komik rakamlara satarsınız?

EVET KARABAĞLAR DOĞUŞ GARİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.'DEN PARAYI ALMIŞ.Satış bitmiş...Şimdi tekrar soruyorum; sizler Mecliste 6165 Ada 3 Parsel ile ilgili satış kararı aldınız. Satışı 6 Parsel üzerinden yaptınız. O meclis kararı sakat ve de geçersiz. Tam parsel, terkleri yapılmadan alınan satış kararı, terkler yapıldıktan sonra tekrar değerleme yapılmadan satılıyor nasıl oluyor???

Bunun en iyi cevabını Sayın Müfettişlerim verecektir diyerek; Konak Belediyesine geçiyorum;

Konak Belediyesi ne yazık ki Karabağlar gibi seri davranamamıştır. İlgili Belediye 6165 Ada 3 Parsel'de ki 6.318 m2'lik alanın satışı için ( Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ) Meclis kararı alıyor.

Aynı Parsel ile ilgili, yine her ne kadar İBBB'nin dilekçesi söz konusu ise de, öncesinde Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. dilekçe vererek '' oto terminal ve yeşil alanların '' terkini istiyor.( tüm dilekçe örnekleri; özellikle tarih aralıkları ve geriye dönük kayıta alma durumları söz konusu )

Akabinde Balçova Belediyesi marifetiyle 3 Parsel artık 6 parsel de yaşatılıyor. Ama yine Karabağlarda ki gibi, Meclisçe bir önceki kararın iptali ve yeniden bu kez 6 parsel için satış kararı alınmıyor.

Doğuş için alınan bu satış kararı sonrası Konak Belediyesi 6 Parsel metrekare birim fiyatını belirlemek için, Encümenden komisyona havalesi beklenmeden var olan komisyon üyeleri tarafından ön çalışma yaptırılıyor. İddialara göre Komisyon üyelerinin ilk çalışmalarında rakamı yüksek gören Sayın Ömer Faruk AKINBİNGÖL duruma müdahale ederek defalarca Komisyon üyeleriyle konuyu görüşüyor, '' Karabağlar Belediyesinin rakamı üzerinden satış yapılabilir '' diyerek, bir başka anlamda Komisyon Üyelerinin bağımsızlığına gölge düşürülmüş.

Yine iddialara göre, etkin ve yetkin kişi olarak bilinen kişi, komisyon üyeleriyle bu konu üzerinde derin sohbetlerde bulunuyormuş. ( Teknik Başkan Yardımcısı dururken ) Karabağlar Belediyesi'nin satış kararı, yine aynı belediyenin almış olduğu değerleme hizmeti sonucu, 2.Asliye Ticaret Mahkemesinin kararı varken, Konak Belediyesi'nin 5 Parsel'i Merbel'e 6.000-TL gibi bir devir rakamı varken... Encümen komisyona havale ediyor...

Değerli Dostlarım ne oluyor biliyor musunuz? Hali hazırda üyeleri belli komisyona Sayın Başkan Yardımcısı Ömer Faruk AKINBİNGÖL kendisini komisyona dâhil ettiriyor. Etik olmayan seçilmiş, aynı zamanda komisyon üyelerinin amiri konumundaki bir kişinin Komisyon üyeliğine dâhil edilmesi oldukça düşündürücü.

Ben eminim bu etik olmayan oluşum Sayın Müfettişin gözünden kaçmayacaktır. Komisyon ne yazık ki net bir rakam çıkarıp Encümen'e sunamıyor...Neden?

Karabağlar Belediyesi'nin rakamını çıkardıklarında '' zimmet '' çıkma ihtimali, çıkarmadığında koltuğu terk etme ihtimali var. Ortası ne yazık ki yok. Sayın Komisyon üyeleri de ne etliye ne de sütlüye karışıyor tüm doneleri yazıp '' Encümen seçsin bu rakamlardan birini '' diyor. Olur mu??? Olmaz Değerli Dostlar o halde niye Komisyon var diye sorarlar adama... Ben de onlar gibi bekliyorum, bakalım Encümen ne karar verecek!!!

Konak Belediye'si ve Maliye Bakanlığı satışı bitirmedi; şu ana kadar bu konu iki müdür, bir komisyon üyesi yedi!!!

Ben AVM' ye karşıyım diyenler esnafım ölür diyenler; bir de bu işin içinde olunca ben hiç anlam veremiyorum.

Yani neymiş efendim; Tatil yörelerimizde ki otellerin '' her şey dahil '' promosyonu gibi, Bizim de '' PAKET '' satışlarımız var. Alıcı baştan rakamı belirliyor. Geriye kalan programı sen ayarlıyorsun, o da seni ayarlıyor.

Daha bitmedi, bundan sonraki ÜÇKUYULAR AVM yazı dizisi, Mahkeme kararları, Özel kalem'e verilen dilekçe örnekleri, Emsal kararlar, Değerleme raporları, geçersiz Meclis önergeleri, eksik imzalı komisyon kararları, Bedel takdir komisyon raporları... vs. gibi belgelerin yayımlanmasıyla devam edecek.

MERBEL A.Ş. devri yapılan Akaryakıt istasyonu; satacak mısınız, kiraya mı vereceksiniz? İçimden bir ses satacaksınız diyor amma velâkin gözüm üstünüzde, 27.12.2012 sözleşme bitiyor. Sizler Sayıştay'a tabisiniz ve size 2886 sayılı kanunun 45. Maddesi yakışır. Korkarım oradan da Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. çıkar.

Aslında bugün yazacağım konu Dere Beton serüveniydi, ancak bu konu önem arz ettiğinden ne yazık ki yazamadım. Gelecek yazımda yetkilerinin sınırlı olduğunu söyleyen Kaymakam Bey’den bahsedeceğim. Diyorum ya ben Kaymakamlık tanımını gerçekten bilmiyormuşum.

Buca Belediyesi erg karşısında bile karar almaktan çekinmediği için kendilerini kutluyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder