28 Ocak 2013 Pazartesi

MİLLETİN VEKİLLERİ 2 DEVAMI


19 Aralık 2012

Milletin Vekilleri 2 Devamı

Geçen yazımın son mısrasında, Bornova Belediyesine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, İzmir Valiliği Özel İdare’sine sorularım olacak. Arkası yarın diyelim demiştim.

Şimdi tekrar sizlerle paylaşacağım konulara dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

1072 parselde 2008 yılında faaliyete hazır beton işleme konulu işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile işe başladığında 6.750 m2 olarak belirlenen kullanım alanı bugün 30.000 m2 ye ulaşmıştır.

Zeytinlik vasfında olan taşınmazda ilgili idarelerin keyfi davranışlarıyla 4 yıldır kaçak çalışması göz ardı edilen bu tesise kanuna aykırı olarak şimdi çimento kili diye maden işletme ruhsatı alınarak 4 yıllık hukuki sürece yasal kılıf mı uydurulmuştur?

Haberin manşetindeki resme hiç dikkatlice baktınız mı? Ağaçlar nasıl yok edilmiş, koskoca bir fabrikaya dönüştürülmüş. Bu hangi vicdanlara sığar, bu ağaçlar kaç yılda yetişiyor? Kendi araziniz bile olsa bu ağaçları yok etme hakkını sizlere vermez. Bana bu konu geldiğinde ilk dikkatimi çeken ağaçlar oldu.

İlk dosyamı oluştururken bu konuya dikkat çektim. Hatta bu konuyla ilgili klip bile hazırladım.

Ne yazık ki engel olamadım.

2008 yılından bugüne kadar ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre alınmış hiçbir karar olmadan çalışmasına müsaade edilen bu tesis için önce 17.04.2009 tarihinde ÇED Proje Tanıtım dosyası İl Müdürlüğü’ne sunulmuştur.

Bu dosya yıllarca sürüncemede bırakılmıştır. 31.03.2011tarihinde ÇED Yönetmeliği çerçevesinde Dere Madencilik İnş. Yapı Malz. San. Ve Tic. A.Ş. olarak proje tanıtım dosyası sunulmuştur. Bu son projede ise hazır beton tesisi ilavesi yapılmıştır. Projenin yeni adı prefabrik yapı elamanları ve hazır beton entegre tesisi olmuştur.

ÇED Yönetmeliği’ne göre alınmış bir ÇED kararı bulunmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi hukuka aykırı değil midir?

Davalı İl Özel İdaresi’nin 19.09.2011 tarihli, 26379 sayılı yazısı ile dava konusu tesisle ilgili olarak herhangi bir ruhsat başvurusu yapılmadığı bildirilmiştir. Görüldüğü gibi bu tarihe kadar yasal mevzuata uygun olmadığına madencilik faaliyetlerini ruhsatlandıran İl Özel İdaresi’ne hiçbir başvuru yapılmamıştır.

01.11.2011tarihinde İR:80661 sayılı 1-b grubu (çimento kili) işletme ruhsatı alan Dere Madencilik A.Ş. bu tarihten sonra prefabrik yapı elemanları üreten tesisinin maden ruhsatlı alan içinde kaldığını ve çimento kiline bağlı geçici tesis olduğunu ileri sürerek kanuna karşı hile yapılmış mıdır?

2008 yılında faaliyete başlayan tesisin kurulduğu tarihte 6.750 m2 olarak belirlenen kullanım alanı, günümüze kadar büyüyerek 30.000 m2’ yi geçtiği ve tesise hazır beton tesisi de eklenmek suretiyle alanın ve üretim kapasitesinin artırıldığı, 2008 yılından beri var olan tesisin maden ruhsatlı alan içinde kalmadığı, tesisteki faaliyetin madencilik faaliyeti olmadığı, 2008 yılından bugüne İR:5827 nolu II. Grup (kalker) maden ruhsatına dayandırılmak istendiği davalı idareye yapılan şikâyetler nedeni ile idare tarafından biliniyor olmasına rağmen bugüne kadar değişen ne olmuştur da 1- b Çimento kili maden ruhsatına göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir?

ÇİMENTO KİLİ BU TESİSTE KULLANILMAKTAMIDIR?

İl Özel İdaresine sorularım;

İzmir İl Özel İdaresi bir günde ruhsat vermekte midir?

26.09.2012 tarihinde Dere Madencilik ruhsat başvurusunda bulunuyor ve bir gün sonra 27.09.2012 tarihinde ruhsat veriliyor.
Özel idare bu tesisin geçirdiği hukuksal aşamaları bilmiyor mu? Tüm süreci yok sayarak konunun mevzuata uygun olup olmadığına dair hiçbir inceleme ve araştırma yapmadan bir gün içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemiştir.

İzmir İl Özel İdaresi’nin 30.11.2012 tarihli ve 38470 sayılı yazısında maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını verme yetkisi İl Özel İdarelerine verilmiştir.

Maden ruhsatına dayalı olmayan bu faaliyetin İl Özel idaresi tarafından ruhsatlandırılması kanuna aykırıdır. Böyle bir tesisin işyeri açma ve çalışma ruhsatını verme yetkisi Belediyelere ait olduğundan davalı idare yetkisiz olduğu bir konuda işlem tesis etmiş midir?

Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne sorularım;

1072parseldeki Prefabrik yapı elemanları üretim tesisi için D-R Prefabrik A.Ş olarak ÇED başvurusunda bulunup ÇED yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesi talep edilmesine karşın neden bu dosya sürüncemede bırakılmıştır?

Oysaki 31.03.2011 tarihinde prefabrik yapı elemanları üretim tesisine ilave hazır beton tesisi eklenerek ÇED başvurusunda bulunulmuş.

Bu iki ÇED başvurusu var iken, hangi neden ve gerekçelerle 2012 yılında kapsam dışı bırakılmıştır, yoksa yönetmelik mi değişti?

Ya da tesis küçüldü de ÇED kapsamı dışına mı çıktı? Yoooo tesis her geçen büyüyor!

PEKİ, BU ŞİRKET 4 YIL BOYUNCA ÇED BELGESİ OLMADAN NASIL ÇALIŞTI?

Bornova Belediyesi’ne sorularım;

Bornova Belediyesi tarafından 26.05.2010 tarihli, 1245 kayıt nolu yapı tatil zaptı düzenlenmiştir. Bornova Belediye Encümeni’nin 21.06.2010 tarih ve 48-1041 sayılı kararı ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırılıktan 370.707,84-TL idari para cezası veriliyor.
Sonra ne oluyor da, dördüncü kez MİGEM’E görüş sorma gereği duyuluyor?

Her nasılsa 02.11.2010 tarihinde MİGEM Dere Beton lehine yazı yazıyor ve bir tutanakla yapı tatil zaptı kararı kaldırılıyor.
Bunun üzerine iddialara göre bakanlık teftiş kurulu 02.11.2010 tarihli yazıyı yasal dayanağı olmadığı için iptal ediyor. Bu iptal kararını belediyeye bildirmesine rağmen belediye neden bir işlem yapmıyor?

03.06.2010 tarihinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal ediliyor. Peki, bu işlem karşısında belediye neden sessiz kalıyor?
Belediye mühürlemeden sonra savcılığa mühür fekki uygulaması için suç duyuru yapmış mıdır? Ya da yaptığı suç duyurusunu PARDON diyip geri çekmiş midir?

Asıl benim anlayamadığım konu yasalar karşısında işlem görmüş bir işletme nasıl olur da devletin kurumlarına malzeme verebilmektedir?

KURULDUĞUNDAN BERİ İMAR İZNİ ALINAMAYAN BU TESİSE KANUNLARI DOLANARAK İDARİ İZİNLER VERİLMESİ HUKUKA AYKIRI DEĞİL MİDİR?

Ancak ben ADALETE olan güvenimi her daim koruduğum için bu konuyu mahkemeye taşıdım. Elbet yasalar kapsamında gerçeğin ortaya çıkacağına inanıyorum.

ADALET İSTEMİYORUM, ADALETE GÜVENİYORUM.

Gelecek yazımda milletin vekilleri 3 yazı dizimde yer alacak kişi; 20. Ve 21. Dönem Ankara milletvekili seçilmiş, Devlet Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış, iyi bir hukuk adamı, Nejat Arseven.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder