28 Ocak 2013 Pazartesi

KONAK MECLİSİNİN TARİHİ KARARI


08 Ocak 2013

Konak Meclisinin Tarihi Kararı

Dün akşam Konak Belediye’sinin, 2013 yılının ikinci oturum toplantısına katıldım.

Meclis toplantısına girmeden önce, gün içerisinde edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sabah saatlerinde Konak Meclis Üyeleri tek, tek aranarak Türkan Saylan Sanat Merkezine çağrılıyor. Meclis üyeleri saat 11.00 da toplantı alanına gidiyor. Yatırımcı Kemal Zorlu ve avukatı toplantı salonunda yerlerini alıyorlar. Kemal Zorlu mağdur olduğunu dile getirirken, Hakan Tartan ise Zorlu ailesini çok iyi tanıdığını ve bu mağduriyet son bulmasını dile getirdikten, bir müddet sonra toplantı bitmeden salondan ayrılmış.

Sorarım size hangi yatırımcının planı meclise gelmeden yatırımcı ve avukatı kanalıyla bir toplantı düzenlenmiştir? Bunun bir örneği geçmişte yaşanmış mıdır?

Ben duymadım duyan varsa lütfen dile getirsin!

Aldığım duyumlara göre, İmar Komisyon Başkan’ı Mustafa Cinkılıç “ İzmir Büyükşehir Belediyesi, burayı bir geçirin bize gönderin biz 1/5000 lik çalışmasını yapıyoruz” demiş.

Hukuk kararları bir anda yok sayılarak, emirnameyi Dürüst, Halkçı Başkan Aziz Kocaoğlu’mu veriyor?

Hoooppala böyle bir şey olabilir mi? Ben mi yanlış biliyorum. Bir planlama yapılırken önce üst ölçekli plan yapılmaz mı? Üst ölçek plan olmadan alt ölçekte planlanabilir mi? Ha burası İzmir burada her şey olur diyorsanız o zaman başka.

Üst ölçek olmadan meclisten bu plan oy çokluğu ile geçti, AK Parti gurup Başkan Vekili Kocabıyık şöyle konuştu; ”Daha önce yaptığımız hatalar yüzünden planlar durma noktasına gelmişti. Bu alan şehrin önemli yapılaşma sorunlarından birisini atlattı. Bizler üzerimize düşen görevi yaparak ve konunun hukuksal dayanağını yaratarak, Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız 1000 ölçekli planı sunduk ve aynı özveriyi onlarında göstererek 5000 ölçekli nazım imar planını bir an önce hazırlayarak askıya çıkartmalarını bekliyoruz. Büyükşehir Meclisi’nin de alacağı kararın bizimle uyumlu olacağını düşünüyoruz.”dedi. Kendileri dile getirdiler 5000 ölçekli planın olmadığını, ama geçirdiler.

CHP’den ise, Ahmet Doğan, Gökhan Çiçek, Ceyhan Yücelmiş’in ret oylarına karşılık, komisyondan geldiği şekilde ve oy çokluğu ile kabul edildi.

Şimdi ne olacak, Konak Belediyesi’nin yaptığı bu değişiklik ve hazırlanan 1000 ölçekli uygulama imar planlarına paralel olarak Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanı da kapsayan 5 bin ölçekli nazım imar planı hazırlayacak. Aynı plan bir sonraki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylandığı takdirde, planlar askıya çıkacak. Askı sürecinde gelen itirazlar değerlendirilip karara bağlandıktan sonra planların kesinleşmesi ve resmi sürecin başlaması bekleniyor.

E sormazlar mı kardeşim, önce Büyükşehir Belediyesi niye planlamadı, üç ay bekleseniz ne olurdu diye?

Merak etmeyin sorulacak bu sorular.

CHP ilçe başkanı Sinan Karamustafaoğlu , meclis öncesi CHP’li meclis üyelerine bu plan için ferdi oy kullanabilirsiniz, grup kararı almanız gerekmez diye söylemiş. Peki neden üç meclis üyesi dışında, kimsenin gıkı çıkmadı. Halk sizi niye seçti meclis üyeliği bir sorumluluk ister, sizler yarınlarımızı şekillendiriyorsunuz, üstelik bunun için her toplantıdan huzur hakkı (oturum parası) alıyorsunuz değil mi?

Meclise gelmemekle sessiz protesto ediyorsunuz, ben biliyorum ama halk sizi sorumlu tutacak.

Halk sizlere bizlerin hakkını korumanız için oy verdi. Bumudur sosyal belediyecilik anlayışı, sorarım sizlere.

Burası kamunun malı değil mi? Buranın mülkiyet hakkı belediyenindi ve belediyede kalmalıydı. CHP’liler, AK Parti için muhalefet yaparken satılmadık yer bırakılmadı demiyor muydunuz, ya sizler ne yapıyorsunuz?

Burayı idari mahkemesi üç kez iptal etmedi mi? Sizler mahkemenin itiraza neden olan kriterlerini yerine getirdiniz mi? Bu planı geçirmeye kalkıyorsunuz?

Bu planı neden “hukuk komisyonuna” yollamadınız? Bunun sebebi nedir?

Hakan Başkan sabahki bilgilendirme toplantısına katılırken, neden meclis toplantısında yoktu?

Bana kalırsa, önünüzde viraj varken, hala gaza basıyorsunuz! Benden söylemesi bu plan iptal olur. Hatta iddia ediyorum bu geçirdiğiniz meclis kararını iptal ettireceğim.

Mecliste bu karar geçtikten sonra oturumu yöneten Oğuz Akyarlı “Konak Belediye Meclisi, iradeli kararlar alıyor” dedi. Allah aşkına bumudur iradeli kararlar?

Ayrıca devam eden davalar var, Yüksel Çakmur ve arkadaşları ile Şehir Plancıları Odası dava açtı. İdari Mahkemesi aşaması biten dava, belediyenin eksiklikleri nedeniyle bilirkişi raporunun olumsuz olması dolayısıyla şu anda belediye aleyhine devam ediyor. Bu davanın Danıştay aşamaları var. Eğer bu dava belediye lehine biterse, bu plan doğrultusunda Dünya Ticaret Merkezi inşaatı başlayabilecek.

Ya aksi olursa?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davanın aleyhine sonuçlanmasını dikkate alarak Basmane Alanı için yeni bir imar planı hazırlığı içinde olduğunu da biliyoruz.

Bahse konu olan için 1990 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, “ İzmir Fuarı Kültür Park Çevre Düzenlemesi Fuar Kompleksi Yarışması” yapılmamış mıydı? Bu yarışmayı kazanan mimara saygısızlık değil mi?

Bu İzmir Halkına saygısızlık değil mi?

Sonuç olarak plansız bir yer meclisçe onandı, Ehliyetsiz birini direksiyona geçirmekle eş değer bir iş yapmadınız mı?

Aferin sizlere…

Sayın Hakan Tartan’ın 16.06.1991 tarihli Milliyet Gazetesinde kendisinin kaleme aldığı haberin bir kısmını paylaşıyorum.

İzmir’in akciğeri kabul edilen, en önemli dinlence yeri, sosyal- kültürel ve ticari etkinlik merkezi olan Fuar kültür park’a yeni bir görünüm kazandıracak proje uyarlamaya konuldu. Fuarda yeniden yapılanma, arabeskten uzaklaşma güzelleşme ve daha yeşil olma gibi avantajlar sağlayacak projenin gerçekleşmesine, CHP döneminin iki eski parlamenteri “damga” vurdu.

Yüksel Çakmur İzmir Büyükşehir belediyesi başkanı, bir dönemin İzmir milletvekili ve gençlik ve Spor Bakanı. Selami Gürgüç ise Aydın milletvekili CHP’nin aktif isimlerinden. CHP’nin bu aktif iki ismi şimdi İzmir kentinin gelişmesi, çağdaşlaşması için el ele. Diye giden yazısı.

Yazının devamında ise, İzfaş’ın daha da güzel olması için, projeyi yürütecek mimar ise zorlu yarışmadan birincilikle çıkan Şükrü Kocagöz, Çakmur ve Gürgüç projenin hayata geçirilmesi ile yeşil alanın %26 dan %70’e çıkarılacak diye devam eden yazı.
Hakan Başkanım o zamanlar sitayişle bahsettiğiniz yeşil alanlar betona dönmeyecek mi? Bu yazıyı yazmak için sabahlayan ben, Sayın Yüksel Çakmur neden rantın karşısında olalım? Akıldan bir zorumuz mu var?

O zaman bende Konak meydanına bir çukur kazayım, belediye gelsin mühürlesin yıllarca hukuk savaşı vereyim, yıllar sonra ben mağdurum bu çukuru açmak için milyon dolarlar harcadım diyeyim. Yönetimler değişin sonra gelen bir başkan, evet bu hanım mağdur oldu desin, benimle birlikte meclis üyelerine telkin versin, diğer yandan büyükşehir üst ölçekli planlarımı yapsın, olur mu olur.

Olur, olmasına da yargıya takılır. Korkarım bizim başkanlar İngiltere’de başkan seçilseler ilk iş Hyde Park’ı alışveriş merkezi yaparlar. New York’ da başkan olsalar, Central Park’ıda Dünya Ticaret Merkezi yaparlar. Betonu yeşile tercih ederler.

Çok üzgünüm bugün Martı ve Zeybek Tıp merkezlerini yazacaktım, lakin gündem konuyu değiştirdi.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder