28 Ocak 2013 Pazartesi

SEN GÖRÜRSÜN HANYA'YI KONYA'YI

SEN GÖRÜRSÜN HANYA'YI KONYA'YI15 Aralık 2012

Sen Görürsün Hanya’yı Konya’yı

“Hanya’yı Konya’yı görmek” deyimi günlük hayatta sıkça kullansak ta “Hanya neresi?” diye sorsanız bilen pek çıkmaz herhalde.

Bu deyim çoğu tarihçiye göre Cumhuriyet in ilk yıllarında bilinçli olarak değiştirilmiştir. Sözün aslı Osmanlı’nın ilk 400 yılına etki etmiş Girit seferiyle ilgilidir.

Orijinalinde geçen kelimeler Hanyave Kandiye’dir. Biri Girit’in başkenti biri liman kentidir. Birçok padişahın kuşatıp alamadığı bu şehirler Osmanlı zamanında bir şey çok istenip yapılamadığında "gördün mü sonunda Hanya’yı Kandiye’yi, çok ısrar ettin bak başına neler geldi" anlamında kullanılmıştır.

Türkçedeki "Hanya'yı ve Konya'yı görmek" deyimi bu şehirden dolayı ortaya çıktığı düşünülür.

Osmanlı zamanında, çok uzak ve sürgün yeri olmasından dolayı çok kullanılan bir deyime neden olmuş bir şehirdir.
Hanya neresi derseniz eğer,
Girit adası. Hanya ise adanın en önemli şehri. Her ne kadar nüfusu Kandiye şehrinden az olsa da yüzyıllar boyu adanın kuzeybatısındaki müstesna yerini korumuştur. Girit’in ikinci büyükşehri 2001 verilerine göre de, nüfusu 139 bin kişiymiş.

Şimdi diyeceksiniz ki Hanya’dan neden bahsediyorsun?

Anlatayım efendim,

Bugün mail kutuma öyle bir mesaj düştü ki, “ Yetiş Nivent Hanım Karabağlar Belediyesi Burda Alışveriş Merkezini alıyor, Başkan ve Bürokratları yurt dışındayken gerçekleşecek bu alışveriş”

Hemen meclis kararlarını taradım ve karşıma Hanya kararı çıktı.

(Karar No: 202/2012)

Belediye Meclisimizin 02/06/2012 tarih ve 137/2011 sayılı kararı ile kardeş şehir ilişkisi kurulan Hanya (Chania) şehrinin daveti üzerine kültürel, sosyal, ekonomik, turistik alanlarda işbirliği içinde bulunmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek amacı ile 17/12/2012 - 21/12/2012 tarihleri arasında Belediye Başkanı K.Sıtkı KÜRÜM ile belirtilen tarihlerde durumu seyahat etmeye uygun olan meclis üyeleri ve bürokratların davete katılmasına ilişkin (198/2012 Meclis Nolu) Başkanlık önergesi meclisçe görüşülerek; Belediye Meclisinin 02/06/2011 tarih ve 137/2011 karar numaralı meclis kararı ile kardeş şehir ilişkisi kurulan Hanya (Chania) şehrinin daveti üzerine kültürel, sosyal, ekonomik, turistik alanlarda işbirliği içinde bulunmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek amacı ile Belediyemizce 17/12/2012 - 21/12/2012 tarihleri arasında Belediye Başkanı K.Sıtkı KÜRÜM, Meclis Üyeleri ve Bürokratlar arasından belirlenecek heyet ile davete katılmasına oybirliği ile karar verildi.
Şimdi akıllara bir soru geliyor, bana gelen iddiada olduğu gibi başkan ve bürokratlar burada yokken bu satış gerçekleşecek mi?

Eğer öyle ise, sorumluluklar, olmayacak mı?

Şimdi Sn Sıtkı Kürüm’e ve bürokratlarına birkaç sorum olacak.

Karabağlar Belediyesi Emlak İstimlak bölümünde uzmanlardan oluşan, Şendoğan Kavak, Ömer Kardelen, Erkan Çabuk, Abdurrahman Demirel, Hüseyin Boyacılar, Yenal Sarıhan, Arif Taşkın, bu kişiler konusunda uzman, avukat, mühendis, emlak değerleme uzmanı değiller miydi. Neden başka, bölümlere geçtiler?

Konusuna vakıf bu kişiler yerine, konu ile alakasız Asker kökenli Orhan Erdem ile Tahsildar Şehmuz Bulut adlı kişiler mi komisyon üyesi olmuştur? Yedekler listesinde Arif Taşkın var mıdır?

Bu kişilere Burda Alışveriş Merkezinin alınması ile ilgili baskı yapılıyor mu?

Başkan ve bürokratları yurtdışında iken mi Burda Alışveriş Merkezinin alımı yapılacak?

Yeni görevlendirilen komisyon üyelerinin üzerine mi kalacak sorumluluk?

Geçmişte bu alışveriş işlemini “ rantlı ballı alışveriş “ diye kaleme almıştım. Olayı soğutup sonra tekrar gündeme gelmiş. Ne yazık ki yine haberim oldu, yapacak bir şey yok!

İsterseniz bir hatırlayalım konuyu;

Burda Alışveriş Merkezinin sahibi, Atilla Ersan.

Kimdir Atilla Ersan? AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in akrabası...

Merak edenler için, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Bitlis doğumludur, elbet hemşeri ilişkileri olacaktır, ancak başkanı olduğu belediyeyi zarara uğratacak alım ve satışları yapması doğru mudur.
Şimdi bu sürece nasıl gelindi kronolojik sırayla ele alalım:

22.03.2012 tarihinde Karabağlar Belediye Başkanlığına, Burda Marketçilik Sanayi ve Tic. A.Ş tarafından, “ Şirketimiz adına kayıtlı arsa ve bina niteliğine haiz taşınmazların, Belediyece satın alınmasına ilişkin müracaatımız hakkında diye, yazdıkları dilekçede en dikkat çekici yanı,

“ Söz konusu binanın ve arsanın kamu yararına uygunluğu vb nedenlerle Belediyeniz için uygun olduğu tarafımızdan düşünülmüştür”

Kamu yararı olduğunu nasıl tespit ettiniz, buda ayrı bir konudur.

30.03.2012 Tarihinde Burda Alışveriş Merkezinin teklifini verdiği tarihin, sekizinci gününde ise K.Sıtkı Kürüm tarafından “Meclis Sayın Heyetine” satış teklifini kendi imzasıyla sunmuştur.

Bu satış dilekçesinden öncede, Burda Alışveriş Merkezi, Üçkuyular’da bulunan 6165 ada 3 parselle takas işlemi teklifinde bulunmuş bu yol tutmayınca, bu sefer alışveriş mağazasını, belediyeye satış teklifinde bulunulmuştur.

Sıtkı Başkan, size sormak istiyorum, Üçkuyular’daki belediyeye ait araziyi Doğuş Gayrimenkul’e değerleme raporunun altında sattınız. Hemşerinizin alışveriş merkezini hangi değerleme raporuyla alacaksınız?

Bu bina 47 milyon yapar mı? Bana kalırsa yapmaz!

Siz inşaat mühendisi değil misiniz? Bu bina nasıl belediye hizmet binası olacak?

Bu bina deprem yönetmeliğine uygun mu?

Bu bina yapıldığında, nervürlü demir kullanıldı mı?

Kolanları nasıl yeni yönetmeliğe göre güçlendirilecek?

Hangi yapı denetim firması bu binaya olur verecek?

Güçlendirmenin maliyeti ne olacak?

Bunları hiç düşündünüz mü? Hele bir alalım hemşerimiz bir rahatlasın banka borçlarını ödesin. Gerisi kolay mı diyorsunuz?
Olmaz başkan olmaz, bu paralar sizin kendi cebinizden çıkmıyor! Bu paralar bizim beyler öyle rast gele harcayamazsınız? Biz sizleri niye seçtik?

Umarım bu alışveriş bir iddiadır!

Başkanım bu arada size sormak istiyorum, sahil evlerindeki konutunuzun mührünü açtınız mı? Ruhsata aykırı bölümleri yıktınız mı?

Bayraklı Belediye’si ne güzel yeni bir belediye hizmet binası yapıyor, hem de sizin bu alışverişinizin dörtte bir fiyatına.

Ben İzmir’de olduğum sürede, Allah bana kuvvet verdiği sürede bu gibi olayları deşifre etmeye devam edeceğim.

Asıl CHP Genel merkezine sormak lazım bu soruları. Ben sorunca siz hafiyemizsiniz deniliyor. Evet, gerekirse hafiye olurum ben İzmirliyim ve bununla da gurur duyuyorum.

Pazartesi uçağa binmeden evvel okuyasınız diye bu yazıyı yetiştirdim. Kim bilir belki de Hanya’ya gitmezsiniz başkanım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder