19 Aralık 2011 Pazartesi

YALAN...,

 


Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş

Yalan...

   Etrafımızda sürekli yalan söyleyen insanları gördükçe, acaba bu bir hastalık mı, eğer hastalıksa tedavisi mümkün mü ve bulaşıcı mıdır? Bunları merak edip araştırdım, araştırırken çok eğlendim. Gerçekten hastalıkmış ve tıp dilinde Mitomani yani yalan söyleme hastalığı olarak kayıtlarda yerini almış
   Mitomanik kişiler kendilerini de erişilmezde görürlermiş.
   Yıllardır mitomanlar, tarafından yönetilmedik mi. Yalanlar yıllardır gerçekmiş gibi sunulmaya devam ediyor. Bizlerde yıllardır bu yalanlara inanıyor yâda inanmak istemiyor muyuz?
   Peki, yalanın kelime anlamı sözlükte nasıl geçiyor? Yalan, herhangi bir kişi, topluluk veya kuruma, yanıltmak amacı güdülerek yapılan rol veya doğru, olmayan herhangi bir ifadedir, yâda aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen söz,
   Argo ve halk dilinde kıtır, traş da denmektedir.
   Gerçi yalanı o kadar çok benimsemiş bir toplumda yaşıyoruz ki biri bir şeyi anlatmaya daha başlamadan evvel, kuranı kerim çarpsın ki anlatacaklarım doğru demek zorunda hissederiz.. Veya anlatan kişi daha sözünü bitirir bitirmez ölümü gör doğru mu söylüyorsun deriz. Çünkü insanlar ne yazık ki gözümüzün içine baka, baka yalan söyler.
   O kadar çokmuş ki yalan bunu anlamak için metotlar bile geliştirilmiş. Olduğu gibi bilimsel araştırmayı noktası virgülüne dokunmadan yayınlıyorum.
   Yalan söylerken insan vücudunun bir bölgesi kesinlikle kaşınmaktadır.
    Bunlar genelde burun ve boyun bölgeleridir. Tutarda alakasız bir bölgesini kaşırsa, bu eylemi, anlaşılamayabilir.

   Zira gerçekten de kasınıyor olabilir.
   Lieberman’ın araştırmalarına göre ise birinin yalan söyleyip söylemediğini, sıralayacağım ipuçlarıyla anlayabilirsiniz demekte.
   Yalan söyleyen kişi göz temasından kaçınır, göz göze gelmemek için elinden geleni yapar.
   Yalan söyleyen ya da bir gerçeği saklayan kişi, ellerini ve kollarını daha az kullanır.
   Kendisine soru sorulduğunda elleri sımsıkı kapanıyorsa ya da avuçları aşağı dönükse bu yalanın ya da kandırmanın sinyalidir.
   Verdiği cevap nedeniyle içinin rahat olduğunu göstermeye çalışan kişi belli belirsiz kaçamak bir şekilde omzunu silker
    Kişinin el kol hareketleri ile söylediği sözler arasında zamanlama hatası vardır. Baş hareketleri mekaniktir. Şaşırmış, korkmuş ya da mutluymuş rolü yapıyorsa, yüzünde beliren ifade, ağız bölgesiyle sınırlı kalacaktır.
  “KAMBUR DURUR, KAPIYA BAKAR”
   Yalan söyleyen kişi ayakta dururken ya da otururken konuşma sırasında Sırtını dik tutmaz.
   Kendisini itham eden insandan uzaklaşmak isteğiyle muhtemelen bakışlarını kapıya doğru çevirir.
   Konuştuğu insanla ya çok az fiziksel temas kurar ya da hiç kurmaz
   Kendisini itham eden kişiyle arasına bir takım nesneler koyar.
   Bilinçaltından sızan gerçek duygular, düşünceler ve niyetler dil sürçmesi şeklinde ortaya çıkar.
   Karşısındaki kişi anlattığı hikâyeye inanana kadar fazladan bilgi vermeye devam eder. Sorulara asla doğrudan cevap vermez, dolaylı olarak ima eder.
   Kullandığı kelimeler açık ve net olmayabilir.
   Sorulan soruya oranla aşırı bir tepki gösterir.
   Hikâyesi o kadar inanılmazdır ki, sırf bu yüzden inanırsınız.
   Ama yalan söyleyende ona inananda bilmelidir ki,   Hiç kimse, herhangi bir yalanı sürekli ve sonuna kadar sürdürecek zekâya sahip değildir. Doğrusu, hiç kimse de tüm bu yalanlara sonsuza kadar inanacak düzeyde saf değildir.
   Mitonominin dışında Trikotilomani yani kaşını yâda vücudundaki herhangi bir kılı yolma hastalığı olarak geçmektedir.
   Dr Bilgen’in, yaptığı açıklamada, saçını veya vücudunun çeşitli yerlerindeki kılları kendi çabasıyla dürtüsel olarak koparan kişilerin, bu davranışlarını genellikle inkâr ettiklerini belirterek, hastaların kaş yolma öncesinde veya bu davranışı engelleme çabası sırasında giderek artan bir gerginlik yaşadığını ifade etti.
   Psikiyatri Uzmanı Dr. İbrahim Bilgen, “dürtüsel olarak saç ve vücut kıllarını yolma hastalığı olarak bilinen Trikotilomani"nin, kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılıyor. Trikotilomani sözcük yapısı bakımından Yunanca kaynaklı üç kelimeden oluşuyor: saç (thrix), çekme (tillein) ve mania (mani, duygusal taşkınlık). Saç ya da vücut kılı yolma davranışı öncesinde rahatsız edici bir gerginlik deney imleyen hastalar, kılları yolmaktan haz alıp doyum buluyorlar ve üzerlerindeki gerginlik yerini rahatlamaya bırakıyor.” Muş.
   Bugün sizlere bilmediğiniz hastalık adlarını bildirmek bana gurur verdi.
Neyse yukarıda açıkladığım, tıbbi konuları bilgi hanenize koyun şimdi gerçeklere dönelim ne dersiniz?
   İzmir Büyükşehir Belediyesi 2009 yılında yapacaklarını madde, madde sıralamıştı bunlardan birçoğu ne yazık ki yapılamadı, örneğin Metro 2005 yılında başlamıştı 2009 programında tekrar gündeme alınmıştı ve hala bitecekti,  bitti derken aradan koca altı yıl geçti hala beklemekteyiz. Eğer metro başladığı yıl bir çocuk doğursaydım şu an ilkokula başlardı. Gerisini siz düşünün.
   Tramvayda öncelikli olarak Alaybey-Mavişehir ve Liman-F.Altay hatları projelendirilecek. Alaybey- Mavişehir hattı daha sonra Doğal Yaşam Parkı'na uzatılacak.  Dendi de yapıldı mı?
   Aliağa-Menderes Raylı Sistem hattı, ilk etapta 24 kilometrelik ilaveyle Torbalı'ya kadar uzatılacak. Bu konuda TCDD ile görüşmelere hemen başlanacak. Daha ihalesine yeni çıkıldı.
   Körfez ulaşımından daha verimli bir şekilde yararlanabilmek için 10 adet yolcu vapuru ve 1 adet arabalı vapur ihalesine çıkılacak. Gemimiz battı onu daha çıkaramadık ki.
   Körfez'de yeni iskele yapımına Karantina'dan başlayacak. Var olan iskeleleri önce koruyalım engelsiz vatandaş gemilere binerken zorlanırken engelli vatandaş ne yapsın
   Otoparkların sayıları hızla artırılacak. Hatay bölgesindeki otopark ihtiyacını karşılayacak Hasan Tahsin ve Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı için Nisan ayı içinde yapım ihalesine çıkılacak. Ben Pazar yerini göremiyorum ya siz!
   Alsancak Hocazade Camii karşısındaki benzin istasyonunun bulunduğu arazi, otopark yapılmak üzere kamulaştırılacak. Hala metruk olarak durmakta, daha ne bekleniyorsa?
   Urla, Türkeli, Kemalpaşa ve Selçuk'ta 4 yeni çöp transfer istasyonu kurulacak. Ben göremedim ya siz?
   Gaziemir'deki yeni Fuar ve Kongre Merkezi'nin projesi tamamlanarak temeli atılacak. Marbel Taş Fuarı yaklaşıyor yine açılışta ne denilecek çok merak ediyorum.
    40 - 25 bin kişilik Karşıyaka Stadı için proje hazırlıkları başlatılacak.
Seçimlerden önce kuzey-güney yakasında 2 tane stadyum vaat etmişti. Beş yıllık planda İzmir'in güneyine vaat edilen stadı yine göremedik.

   Bu vaatler kaç yılında verilmiş peki şimdi 2011 yılını bitirmek üzereyiz. Bunlardan hangisi gerçekleşti? Hangisinin ihalesi yapıldı?
Sağlıkla Kalın
Çürük Elmacı Nivent Kurtuluş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder