19 Aralık 2011 Pazartesi

FIRSAT EŞİTLİĞİNE UYGUN MUDUR?

Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş
Fırsat Eşitliğine Uygun mudur?


   Millet olarak topraklarımız yabancıların tekeline geçiyor diye sohbet ortamlarında ahkâm keserken burnumuzun dibinde gelişen olaylara gözlerimizi kapamamızda üstümüze yok. TANSAŞ yıllar önce İzmir Büyükşehir Belediyesinin kurduğu ve ilk ismi TANSA olan belediye personeline indirimli satış yapma amacı güden bir nevi satış mağazasıydı. Yıllar geçtikçe büyüyen ve artan taleple mağaza sayısını çoğaltıp, daha sonra şirketleşerek bugünkü adi olan TANSAŞ ismini alan, daha sonraları mağazalarını İzmir içi ve Ege bölgesine yayan bu kuruluş, Tartışmalı bir özelleştirme kararıyla Belediye bünyesinden çıkartılmıştır.

   TANSAŞLAR yanılmıyorsam 1985-86 yılında şirket olmasıyla birlikte mağazaların ruhsatları 3030 sayılı yasanın ek geçici birinci maddesi ile ek belediye hizmet binası olarak ruhsatlandırılmış. Daha sonra Büyükşehir Belediyesinden çıkan TANSAŞ Mağazaları özel sektörde üç kez el değiştirmiştir. Bu mağazaların % 89 hazine arazisi, kamuya terk ve yeşil alanlar üzerinde kurulmuştur. Halen Büyükşehir Belediyesi bu mağazalardan kira geliri elde etmektedir. Kaçak duruma düşen TANSAŞ Mağazalardan elde edilen kiralar yasal mıdır? Buda ayrı bir tartışma konusudur.

   Bu memlekette Süpermarket işi yapan diğer guruplara belediye hizmet alanlarında, ticaret hakkı verilmekte midir? Verilmiyorsa ise bu fırsat eşitliğine uygun mudur?  
   Bugün TANSAŞ'ın fuar alanı içinde veya Göztepe sahilinde bulunan tesislerini hangi şirket para vererek satın alabilir? Büyük bedeller verilse bile alınamayacak birçok arazide kamu hizmeti yapan ve bir belediye kuruluşu olan TANSAŞ'a tahsil edilmiştir. Bunun temel nedeni ise TANSAŞ'ın bir belediye kuruluşu olarak kurulması ve halkın çıkarları için kâr amacını minimum tutarak hizmet vermesidir. TANSAŞ'ı TANSAŞ yapan en büyük özelliğin kamu desteği olduğunu ve bu yüzden kurumun kamu kuruluşu olarak hizmetine devam etmesi” gerektiğine yer veren haberlerini de arşivden taradım.
   Şimdi Belediyenin inisiyatifinde bulunmayan TANSAŞ lar halen kamuya ait terk alanlar, yeşil alanlarda nasıl hizmet verebilmektedir. Bu alanlar benim ve sizin alanlarınızdır. Bu alanları İZMİR’Lİ yaransın diye ayrılmış alanlardır. Özel sektör para kazansın rantına rant katsın diye ayrılmamıştır. Hele bir İngiliz yatırımcı para kazanacak diye bu alanlar hiç ayrılmamıştır.
   Hadi alıştırıldık imar sopasının istediğine GÖKKUŞAĞI yapılmasına da bu kadarı olmaz hele yabancı yatırımcı için, hiç olmaz. Pehlivan Oğlu, Burda Marketleri belediye hizmet alanlarına market açmalarına izin verilmiyorsa, artık Belediyeye ait olmayan TANSAŞ lar diğer marketlerle aynı statüde olmalı aksi halde, REKABET KURULU GÖREVİNİ YAPMIYOR OLUR.
   Halkın mülkiyetinde olan tesisler, kamu kurumu olan bu mağazalarda MONOPOL devreye girdi. Düne kadar kamu kurumu adı altında işletilen Tansaşların oturduğu alanlar,  yeşil alanlar toplumum menfaatine yönelik alanlardı. Şimdi, ise İNGİLİZLERİN. Benim ve sizlerin hakkı olan alanlardaki hakkımı elbet savunacağım. Bazen yeter artık döneyim Amerika’ya diyorum, acaba dönsem mi? Ne gerek var HUZUR EVİ yapmaya rant yok ki bu tesiste plan onayı olsun. Mahkemeleri beklerken kendimce İzmir’in komiserliğine soyundum sat git, usulsüz planlar bir, bir geçsin.
   Şimdi İzmir Valiliği İzmir Büyükşehir Belediyesi ve en önemlisi Rekabet kurulunu göreve davet ediyorum. Artık, İzmirliye hiçbir katsı olmayan bu mağazaların yeşil alanlarımızdan kaldırarak KAMUNUN YARARINA TERK ETMENİZ İÇİN GEREKLİ İŞLEMLERİN BAŞLAMASI GEÇİKMİŞTİR BİLE.
Notlarım
    1) Balçova Dosyasını açmadım diye sakın meraklanmayın tüm meclis kayıtları, mahkeme dosyalarıyla birlikte Kipa dosyası açılacak, Kipanın yanı sıra oradaki tüm alışveriş dosyalarını tek,tek açacağım biraz sabır.

   2) Eski dosyaları karıştırıyor diyenler,  jeolojik etüt yapanlarda biraz para kazansın diye beklemedeyim. Yoksa bu imar planından haberim yok sanmayın sadece keyifle beklemekteyim. Bu plan geçmez heyelan bölgesinde, uyarmadı demeyin. Boş yere meclis üyelerinin başını yakmayın.
   3) Pazarcıları sevindirecek kanun kararlarını da, ele alacağım.
   4) Sahil evlerinin imar planı elime geçti 250 metrekareye oturuyormuş, şimdi ne olacak?
Sağlıkla Kalın
Çürük Elmacı Nivent Kurtuluş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder