19 Aralık 2011 Pazartesi

ŞEYTAN DÜRTTÜ

Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş
Şeytan Dürttü


Pazartesi günü katılacağım İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden önce Optimum Alışveriş Merkezi ile ilgili yazı yazmama kararı almıştım. Nasıl olsa ne yazarsam yazayım sonuç değişmeyecekti. Ancak bu gün Gaziemir Belediyesinden tarafıma gelen e-mail olmasaydı gerçekten yazmayacaktım.Kendime hafta başına kadar izin vermiştim. Belediye konularına ara vererek kendimce tatil ilan etmiştim.Hatta bilgisayarımı bile açmayacaktım. Gece yatmadan evvel hiç olmazsa maillerime bakayım dedim. Bakmaz olaydım Gaziemir Belediyesinden e-mail gelmiş.
Şeytan dürttü işte. Gelen maili okudum ve çok şaşırdım bu saatte arayıp bilgi alışverişi yapacağım kimsede yok. Google teyzem sağ olsun imdadıma yetişti. Bir kaç saatlik araştırmam neticesinde kendimce bir sonuca vardım Şu an gece yarısını çoktan geçmiş saat sabaha karşı üçte yazdığım yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle bana gelen e-maili okuyun:
Duygu ÇAĞLI dcagli@gaziemir.bel.tr Kime: bana ayrıntılar 13:35
Sayın Nivent KURTULUŞ;
İlgili yazıda bahsi geçen taşınmazla ilgili yasal işlemler çerçevesinde, ruhsat ve eklerine aykırı kısma,3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre yapı tatil zaptı tutulmuş olup encümen kararı alınmıştır. Söz konusu inşaatın ruhsata aykırı olan kısmında imalatlar durdurulmuş olup, yazınızda devam ettiği öne sürülen kısımlar ruhsat ve eklerine uygun olan kısımlardır.
Bilgilerinize arz ederim.
Şimdi sizlere sormak istiyorum bu inşaatın ruhsata aykırı kısımları neye göre tespit edildi? Yükseklik ihlaline mi yoksa inşaat yoğunluğuna mı?
Yapı denetim firması denetimlerini öyle görünüyor ki yapamamış. Şimdi burayı kim denetliyor, yeni denetim firması ile anlaşma yapılabilmiş mi? İnşaatta çalışan işçilerin eline bir pusulamı vermişler buradan öteye geçemezsiniz, buradan ötede işinize devam edin diye belediyenin zabıtaları yön levhalarımı asmış? Eğer bu uygulandıysa tarihe bir ilk olarak geçecektir. Hatta bunun patenti bile alınır.
Bayındırlık Bakanlığının sitesinde soru cevapları inceledim. Bunları da sizlerle paylaşacağım.  
SORU:   Ruhsatsız yapılara verilen bir aylık süre içinde eksiklerin tamamlamasına çalışan yapı sahibi bu süreçte inşaatını da devam ettirmek istiyor. Bu konuda ne yapılabilir?
CEVAP:
3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesinde de belirtildiği üzere; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesinin akabinde inşaat durdurulur. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. Ancak, ruhsat alınmadan yapı sahibinin inşaatına devam etmesi söz konusu değildir. Yapı ruhsat ve eklerine uygun olarak, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre inşa edilmek durumundadır.
Hatırlarsanız ilkyazımda Gaziemir Belediyesi meclisinden geçen plan tadilatı teklifini İzmir Büyükşehir belediyesine sunmuştu isterseniz hatırlayalım sonra Bayındırlık Bakanlığının soru cevaplarıyla karşılaştıralım.Büyükşehir İmar Komisyonunda görüşülen talep, değişiklik içim gerekçe gösterilen teknolojik gerekliliğin doğru bir gerekçe olmadığı ve parsel bazında değişikliklerin uygun olmayacağı, eğer bir değişiklik olacaksa bölgenin bütünün de yapılmalıdır, görüşleri ile komisyon tarafından oybirliği ile ret edildi. Bu ret kararının belli olması üzerine Optimum AVM yetkilileri, talepleri meclisten ret görmesin diye oylama öncesinde dosyalarını geri çektiler. İBB Meclisi zaten doğal olarak ret edeceği dosyayı 18.02.2011 Tarihindeki toplantısında ilgilisinin geri çekme talebi nedeniyle Gaziemir Belediyesine iade etti.
SORU: İmar komisyonundan geçmeyen plan tadilatı teklifleri meclis gündemine getirilebilir mi?
CEVAP:
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin İhtisas Komisyonlarının oluşumu başlıklı 21. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında; imar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesinin zorunlu olduğu, İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapacağı, İmar ve bayındırlık komisyonunun en fazla on iş günü, diğer komisyonların ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandıracağı ve raporunu meclise sunacağı ve Raporun Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmaması halinde, konunun meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre bir imar planı değişiklik teklifinin imar komisyonunda görüşülerek rapor hazırlanması ve meclise sunulması zorunludur. Plan değişiklikleri ile ilgili imar komisyon raporunun mutlaka hazırlanması gerekmekle birlikte söz konusu değişiklik ile ilgili nihai kararı belediye meclisi vermektedir. İmar komisyonunda plan tadilatına ilişkin olumsuz bir rapor düzenlense de raporun belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclisine sunulması gerekir. Belediye meclisince karar altına alınan, onaylanan plan tadilatların ilgili yasalara, yönetmeliklere ve mevzuata uygun olması zorunludur. Aksi durumda mevzuata aykırı plan tadilatına onay veren belediye meclis üyelerinin yasal sorumlulukları bulunmaktadır.Ayrıca İzmir plan notlarında “7.37.4. Plan kapsamındaki bölgelerde inşaat faaliyetlerinde ruhsat verilmeden önce, bölgede yetkili komutanlığın görüşünün alınması gerekmektedir.” Denmektedir bu plan için yetkili kişilerden görüş alınmış mıdır? Eğer yetkili kişiler olur raporu verseydi bu plan için bugünkü koşullara gelinmezdi. Değil mi?
Asıl öğrendiklerimi meclis ertesine saklayacağım. Bu planın 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarının nasıl geçtiğini, önümüzdeki günler sizlerle paylaşacağım. Son sözüm meclis üyelerine bir şekilde bu planı elbet geçirirsiniz. Ancak mülkiye başmüfettişleri geldiğinde rapor tanziminden sonra bu plan usulsüzdür derse eğer. Hep birlikte ne savunma yazalım diye düşünmek istemezsiniz herhalde. Yâda biz bunlara alıştık artık ne yazacağımızı biliyoruz derseniz bilemem.
Notlarım
İZSU GATE yazılarımın birinde değindiğim hava alanı karşısında bulunan depolama alanlarında bulunan Nuh nebiden kalma fosseptik ile ilgili yazımı değerlendiren İZSU yetkilileri hemen keşifler yaptı. Bu keşiften sonrada ihalede yapmışınız. Peki, neden buranın Nuh nebiden kalma fosseptikleri değiştirilmedi Beyler burada kedi büyüklüğünde fareler cirit atıyor, buradaki atıklar içme suyumuzu tehdit etmekteyken İzmir Halkının koleramı olmasını bekliyorsunuz.
CHP İlçe Başkanlığı yapan hangi ilçe başkanları hangi belediyenin işçi kadrosunda dersiniz?
Çürük Elmacı
Nivent Kurtuluş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder