19 Aralık 2011 Pazartesi

ADALET VARSA HERKES İÇİN VAR!

Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş Çürük Elmacı / Nivent Kurtuluş

Adalet Varsa Herkes İçin Var!

   Gaziemir’in girişinde yeni dev bir AVM ve Eğlence Merkezi yapılıyor. Halk arasında, bu AVM ve eğlence merkezinin adı bazen OPTİMUM diye bazen de RONASANS Gayrimenkul Yatırım Gurubunun Kurduğu Optimum AVM zincirinin dev bir halkasıdır, Gaziemir’de yapılan.
   İyi güzelde yapılıyor da ne oluyor? Ne güzel işte İzmir’e yatırım yapılıyor. Niye benim ilgimi çekti, niye beni rahatsız etti bunu sizlerle paylaşmak istiyorum
   Öncelikle, sürekli olarak ve her fırsatta, AVM lerin haksız rekabet oluşturduğunu,  büyük sermaye karşısında küçük esnaf ve sanatkârın eridiğini yok edildiğini, AVM lere artık dur denilmesi gerektiğini, bu tür yerlerin şehir merkezlerinden uzak yerlerde kurulması için tedbirler alınmasını öneren CHP milletvekili Mehmet Ali Susam’ın, Aziz Kocaoğlu’nun ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un konuya dikkatlerini çekmek istiyorum. Ve tabii ki belediye başkanlarının aşağıda belirteceğim hususları nasıl ve neden görmezden geldiklerini açıklamalarını bekleyeceğim.
   Mevcut yasalara, yönetmeliklere yürürlükteki imar planlarına uygun olduktan sonra İzmir’de çakılan her çivi bizi mutlu eder ve yatırım yapanı yürekten alkışlarım. Yok, aksi oluyorsa bunun hesabını sizler adına sormak benim boynumun borcudur.
   Yasalar sadece fakire fukaraya değil zengine de uygulanıyorsa yasadır.
Sade bir vatandaş yaptığı evin temelini 5-10 cm yüksek döktü diye cezaya çarptırılırken. İnşaatını 1 metre kare büyük yapsa gözünün yaşına bakmadan yıkımına kara verebiliyorken..
   Zengin istediği gibi at oynatıyorsa ve örneğimizde görüleceği gibi yasa hükmündeki imar planları zenginin menfaati doğrultusunda değiştirilmeye çalışıyorsa, bu değişiklik yetkili kurullarca henüz onaylanmamışken adeta kesinleşmiş gibi inşaatlar yapılıyorsa ve buna ilgililer göz yumuyorsa veya görmezden geliyorsa biz kime güveneceğiz? Acaba bu zenginler, meclis iradelerini beklemeden milyon dolarlık yatırımlarını devam ettirme cesaretini kimden alıyorlar? Acaba birileri siz devam edin diyerek garanti mi vermiştir. Verdiyse bu neyin karşılığıdır?
   Şimdi gelelim merak ettiğiniz konuya;

   ·        Gaziemir’de yapılmakta olan Optimum AVM nin inşaatının yapıldığı bölgede imar planları ile belirlenmiş olan inşaat yüksekliği 9 metre 80 santimdir. Yapılmakta olan inşaat bu yüksekliği geçemez ve geçmemelidir.
   ·        Ancak firma bunu bile, bile bölgede arsa almış proje yapmış ve inşaata başlamıştır.Buraya kadar sorun yok.
   ·        Ancak verilen ruhsata uygun yapı yapmak, AVM sahiplerini tatmin etmemiş olacak ki Gaziemir Belediyesine müracaat ederek yaptıkları inşaatın yüksekliğini artırmak için girişimde bulunmuş. Gaziemir Belediye Meclisi 01.12.2010 Tarihinde Parsel ölçeğinde yapılan talebi kabul ederek Büyükşehir’e göndermişti.
   ·        Büyükşehir İmar Komisyonunda görüşülen talep, değişiklik içim gerekçe gösterilen teknolojik gerekliliğin doğru bir gerekçe olmadığı ve parsel bazında değişikliklerin uygun olmayacağı, eğer bir değişiklik olacaksa bölgenin bütünün de yapılmalıdır, görüşleri ile komisyon tarafından oybirliği ile ret edildi. Bu ret kararının belli olması üzerine Optimum AVM yetkilileri, talepleri meclisten ret görmesin diye oylama öncesinde dosyalarını geri çektiler. İBB Meclisi zaten doğal olarak ret edeceği dosyayı 18.02.2011 Tarihindeki toplantısında ilgilisinin geri çekme talebi nedeniyle Gaziemir Belediyesine iade etti.
   ·        Ancak üzerinden çok geçmeden görülmemiş bir süratle 02.05.2011 Tarihinde Gaziemir Belediyesi Meclisi aynı yerin yapı yüksekliğini arttırmak için oy çokluğu ile karar alıyor ve görüşülmek ve karara bağlanmak üzere Büyükşehir’e gönderiyor.
   ·         Normalde bu tür dosyalar Büyükşehir Planlama Dairesinde 2 Ay kadar incelendikten sonra meclis gündemine alınarak komisyona sevk edilirken. Bu dosya yine hızla 17.06.2011 tarihindeki Meclis Oturumunda görüşülmek üzere komisyona sevk ediliyor.
   ·        Bu talepte aslında ilk ret edilecekken geri çekilen talepten farklı değildir. Komisyonda ve Büyükşehir Meclisinde ret edilme ihtimali halen mevcuttur.
   ·        Ret edilmese bile yürürlüğe girebilmesi için önce komisyonda görüşülmesi, sonra mecliste karara bağlanması, sonrada başkanın onaylaması ve sonrada bir ay süreyle askıya çıkması, bu askı sürecinde yapılması muhtemel itirazların Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması ile ancak kesinleşebilir. Bu süre, en hızlı haliyle bu yazının yazıldığından üç ay sonrasını bulacaktır.
   ·        Kesinleştikten sonra firma proje tadilatına başvurarak projesini onaylatmak ve inşaatta değişiklikleri bundan sonra yapmak zorundadır. Yasal süreci budur.Zengine Fakire, Zayıfa Kuvvetliye böyle uygulanmalıdır.
   ·         20.06.2011 Tarihinde inşaat bölgesinde yapılan gözlemlerde firmanın tüm bu yasal zorunlulukları kale bile almadan. 9.80 yüksekliği kat be kat aştığı görülmüştür. Bu işlerden biraz anlayan birinin bile bunu rahatlıkla göreceği kesindir. Firmanın adeta plan tadilatı kesinleşmiş gibi yaptığı kimseden,  korkup çekinmediği açık olduğu gibi İlçe Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin Başkan ve yetkilileri de olan biteni adeta görmezden gelmektedir. Tabii bu durum ,acaba neden böyle davranıyorlar?….. diye akılları karıştırmaktadır.
   ·         Sade bir vatandaş bunu yapsa eminim ki binasını gece başına yıkar ve kaçak yapı yapıyor diye mahkemelerde süründürürlerdi.
   ·        Gaziemir İlçesinin Sayın Başkanı, Meclis üyeleri, İmar Müdürlüğü, Yapı Kontrol Şubesinin sorumluları sizlere bu durumu bildiriyorum. Umarım sessiz kalmazsınız. Gerekli incelemeyi yapar gerekli işlemi başlatırsınız. Yanlışım varsa bana da bilgi ulaştırırsanız sevinirim. Aksi halde hukuk zemininde bu konuyu takip edeceğim.
   ·        İzmir Büyükşehir Belediyesinin sayın Başkanı ve diğer ilgililerinin de bu konu üzerinde yasanın kendine verdiği denetim yetkisini kullanacağını umut ediyorum. Aksi halde sorumlu olacaklardır.
   ·        İzmir Büyükşehir Belediyesi imar komisyonu üyeleri ve Büyükşehir Meclisinin tüm üyelerine de ruhsatına aykırı yapılaşıp gabarasını aşarak kaçak ruhsatına aykırı inşaat durumuna düşmüş olan söz konusu yeri yasallaştırmaya yönelik plan tadilatı yapılamaz kuralını hatırlatmak isterim. Sanıyorum ki kimse böyle bir sorumluluk altına girmez.
   ·        Gaziemir Kaymakamı ve İzmir Valiliğinin de konuya duyarlı olacağı ve yetkili birimlerine konuyu inceleteceklerini umuyorum.
   ·        İnşaatın mevcut durumunu noter ile tespit ettirmeyi ve fotoğraflarla belgelemeyi  düşündüğümü de sevgili okurlarla paylaşmak istiyorum. 
   ADALET VARSA HERKES ICIN VAR.      BU SOZ SIZDE CAGRISIM YAPTIMI
……
   Notlarım;
1.    
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tiyatro günlerinde alınan oyunların ihalesi için yapmış olduğum şikâyet üzerine 24.06.2011 tarihinde İçişleri Bakanlığından Mülkiye Başmüfettişi bilgime başvurmak ve ayrıca konuyu araştırmak üzere Büyükşehir Belediyesine gelmiştir. Araştırma neticesini sizlerle elbet paylaşacağım.
2.    
Mehmet Ali Susam’la ilgili çok yakında ilginç bilgi ve belgeleri de sizlerle paylaşacağım.
3.    
Kemalpaşa Belediye binasının imar durumu ve Kemalpaşa Belediyesine ait taşınmazların nasıl ederin çook altında kiralandığını sizlerle paylaşacağım. Ve ayrıca Kemalpaşa Vergi Dairesinin inceleme rapor sonucu henüz elime ulaşmadı ulaşır ulaşmaz belgeleriyle paylaşacağım.
Sevgiyle Kalın...
Çürük Elmacı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder